Hlavní obsah

Miliardář jde na stvoření dědiců vědecky. Chce mít plnou kontrolu

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nicolas Berggruen (54), miliardář německo-amerického původu, se postaral o pořádný rozruch. Matky pro své dědice totiž vybíral ze stovek uchazeček a minulý měsíc se stal hned dvojnásobným otcem - chlapce Alexandra a dcerky Olympie. Na otázku listu The New York Times (NYT) po matce, odpověděl: „Já jsem matka i otec“.

Foto: Profimedia.cz

Nicolas Berggruen

Článek

Jak je Berggrueonovo tvrzení možné? Odpověď je prostá: Je otcem, matky si zaplatil a potomky vychovává sám. Přesněji řečeno: aby si zabezpečil dědice podle obrazu svého, využil v Kalifornii, kde to zákony připouštějí, služeb jedné dárkyně vajíček a dvou náhradních matek, které jeho potomky přivedly na svět. „Jsem šťastný tak, že se to ani vypovědět nedá,“ svěřil se.

O podrobnostech - kdo jsou náhradní matky, proč vzdal pokusy pokračovat v rodokmenu přirozenou cestou, když se jako starý mládenec rád obklopoval krasavicemi - však mlčí. List The Los Angeles Times však naznačil, že si vybíral z několika set uchazeček.

„Nikam nespěchal, na otcovství se připravoval několik let,“ cituje deník hlas z miliardářova okolí.

Dokonce se usadil

Pro potomky, kteří přišli na svět v rozmezí tří týdnů, se tento syn berlínského galeristy a obchodníka s uměním Heinze Berggruena a jeho druhé ženy, herečky Bettiny Moissiové, obětoval natolik, že se rozhodl usadit na jednom místě. Muž, jehož majetek odhadl časopis Forbes na 1,3 miliardy eur (35,1 mld. korun), pobýval do té doby jako pravý světoběžník výhradně v hotelích.

„Neustálé střídání lidí a míst - to je můj život. Nechci žádnou blízkost, žádné sociální vazby,“ nechal se dříve slyšet. To už neplatí: v předstihu zakoupil v Brentwodu pozemek o rozloze 160 hektarů. Nechal si postavit prostornou rezidenci, přičemž v přízemí se chůvy a vychovatelky starají o Alexandra a Olympii a otec se usídlil o patro výš nad nimi.

Lukrativní byznys 

Zatímco na sklonku roku 2014 patnáct z 28 členských států Evropské unie náhradní mateřství kvůli zákonům na ochranu embryí zakázalo, v Kalifornii a některých dalších státech (např. Floridě či Texasu) se pod termínem Surrogacy stalo nejen společensky uznávanou metodou plánování rodiny, ale také lukrativním obchodem. Budoucí rodiče totiž musí počítat s náklady sto až dvě stě tisíc dolarů (2,4 mil. - 4,7 mil. korun). Jenom honorář ženy, která dítě porodí, se pohybuje kolem 50 tisíc dolarů (1,2 mil. korun).

Zavedené kliniky jako Center for Surrigate Parentig v Encinu u Hollywoodu, která funguje přes třicet let a uvádí 1 850 náhradních rodičovství, si pečlivě vybírají vhodné ženy. Společnost pro asistovanou reprodukční techniku (Sart) odhaduje, že každoročně tisíce Američanek přivádějí na svět novorozence pro někoho jiného. Kalifornie, tradiční předskokan v životním stylu, si v tomto ohledu udržuje pozici jedničky.

Z celebrit se takto těší britská popová legenda Elton John (69) a jeho muž David Furnish (53) ze synů Zacharyho a Elijaha - Británie náhradní mateřství připouští, filmová hvězda Nicole Kidmanová (48) a její manžel, hudebník Keith Urban (48) z dcery Margaret a George Lucas (71), tvůrce Hvězdných válek, a jeho žena Mellody Hobsonová (47) z dcery jménem Everest Hobson Lucas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám