Hlavní obsah

Postižená muslimská panna si nebere servítky

Když byla v New Yorku uvedena upoutávka na film o teroristických útocích z roku 2001, několik lidí v sálech to psychicky neuneslo. Američané jsou natolik postiženi teroristickými útoky z roku 2001, že je lépe o tématu ani nemluvit, natož si z toho dělat legraci. Nebo je vše úplně jinak? V současnosti se klubové publikum v USA baví při vystoupeních postižené komičky arabského původu, která jakoby nevěděla, co je to politická korektnost.

Článek

Maysoon Zayid je mladá herečka, která se na svých internetových stránkách sama představuje jako "palestinská muslimská panna s mozkovou obrnou z New Jersey". Se svými odvážnými vtipy a historkami vystupuje hlavně na klubových pódiích (tzv. stand-up comedy) stejně jako mnozí američtí komici, kteří později prorazili do televize.

Maysoon je skutečně postižená a skutečně arabského původu (i když z New Jersey) a to jí zřejmě dodává kuráž být silně politicky nekorektní. Ani ti nejtvrdší američtí strážci morálky zatím nic nenamítají, když dělá drsnou legraci postižená příslušnice etnické menšiny.

Herečka šokuje vtipkováním na témata jako terorismus, randění s arabskými muži, postižení nebo Laura Bushová. Kvůli obrně nedokáže dlouho stát a pořád se trochu třese."Fotografové mi říkají rozmazaná, protože se pořád třesu," říká a dodává, že nenávidí létání. Co si pomyslí při bezpečnostní kontrole na letišti, když vidí roztřesenou Arabku?

Věznice Guantanámo je podle ní výborná věc, protože, kde jinde "najde tolik svobodných arabských mužů na jednom místě?" Film Stevena Spielberga Mnichov okomentovala: "Víte, co je horší než pozabíjet družstvo sportovců na olympiádě? Pozabíjet družstvo na paralympiádě!"

Jejím vystoupením se podle časopisu Der Spiegel směje arabské i židovské publikum a nejen v Americe. Její odvaha došla tak daleko, že podobné věci vyprávěla na vystoupeních v Nazaretu, Haifě, Betlémě či Ramaláhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám