Hlavní obsah

Zemřel Drahoslav Makovička, scenárista Četnických humoresek a Anděla s ďáblem v těle

Ve věku 90 let zemřel v pondělí scenárista a dramaturg Drahoslav Makovička, autor scénářů ke komedii Anděl s ďáblem v těle, k několika dílům seriálu Četnické humoresky a mnoha dalším, oznámil scenáristův syn Jan Makovička. Drahoslav Makovička napsal desítky scénářů k filmům a televizním hrám, ale i divadelní hry, studie, kritiky a jako docent brněnské JAMU i skripta pro studenty.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Drahoslav Makovička

Článek

Makovička pochází z Police na Třebíčsku. Vystudoval sociologii a estetiku a stal se doktorem filozofie. „Zemřel na Vysočině, kterou miloval,” uvedl jeho syn.

Drahoslav Makovička obsáhl ve svých dílech mnoho žánrů. Napsal například scénáře k historickému životopisnému filmu o malíři Goyovi Buřič Jejího Veličenstva, detektivním snímkům jako Svědectví mrtvých očí, sci-fi filmům Akce Bororo nebo Návštěva z vesmíru i erotické komedii Anděl s ďáblem v těle.

Podle Makovičkova syna těsně před smrtí dokončil své poslední dílo První dáma. Podle již dříve zveřejněných informací jde o scénář k filmu o manželce prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Charlottě.

„Jedná se o filmový scénář ke 100. výročí republiky a námětem je bohatý život Charlotty Masarykové a její rodiny,” sdělil Makovičkův syn, který je spoluautorem scénáře. S otcem pracovali na scénáři k První dámě asi deset let. „Objevili jsme historické události neznámé dnešnímu divákovi a spojili je s autorskou fabulací, která dotváří toto pozoruhodné dílo prolínající minulost se současností,” doplnil Jan Makovička.

Reklama

Výběr článků

Načítám