Hlavní obsah

Vladivojna La Chia spojila na soundtracku hudební světy

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivojna La Chia je osobitá zpěvačka, skladatelka a hudebnice, která se ve své tvorbě nenechává omezovat žánry. Na začátku října vydala album písní inspirované filmem režisérky Marty Novákové 8 hlav šílenství, ve kterém hlavní roli ztvárnila Aneta Langerová.

Foto: Supraphon - Michaela Džurná

Vladivojna La Chia natočila písně k filmu.

Článek

Deska, na které se v leckdy nečekaných spojeních proplétají světy mainstreamu a alternativy, aktuálně spolu se svým Pětičlenným 4Triem představuje v koncertním provedení. Ve středu 15. listopadu ji s hosty Anetou Langerovou či Kittchenem pokřtí v pražském klubu La Fabrika.

„S režisérkou jsem už dříve spolupracovala na třídílném dokumentu pro Českou televizi Čechoslováci v gulagu. Na základě toho mi pak nabídla i práci na svém autorském filmu. 8 hlav šílenství ovšem už v té chvíli bylo ve fázi, kdy natáčení bylo dokončené a film šel do střižny. Takže na všechno bylo málo času. Tvůrci navíc chtěli mít inspiraci pro střih, takže jsem zpočátku jen nabízela různé hudební motivy a souběžně intenzivně pracovala na samotné hudbě,“ vysvětlila Vladivojna La Chia.

„S osudem básnířky Anny Barkovové jsem se seznamovala průběžně. Je to zajímavá postava, a také musím říci, že více než o její tvorbě je ten film přímo o ní. Přesto je i dnes pro mě těžké říci, jaká vlastně byla. Ale tak, jak ji Marta Nováková napsala a Aneta Langerová zahrála, je mi hrozně sympatická. Podobné typy lidí mě zajímají a baví,“ dodala.

Na realizaci svých písniček pak spolupracovala ještě s Lucií Bílou, Lenkou Dusilovou či Polym z Insanie, samozřejmě i Anetou Langerovou nebo zmíněným Kittchenem.

„Na zvláštní sestavu se mě mnoho lidí ptá. Dát vedle sebe Lucii Bílou a Polyho z kapely Insania nebo Kittchena je u nás asi pořád bráno jako podivnost. Já ale nechci pracovat tak, že tam například budu mít jenom popové nebo jenom alternativní zpěváky. Jdu ráda do šířky. A například Lucie Bílá tam nakonec má dvě dost odlišné polohy, ale primární bylo ukázat její jinou tvář,“ řekla Vladivojna La Chia.

Podstatnou částí přípravy alba byla také instrumentace, která dá skladbám výraz. Vladivojna La Chia přizvala nejrůznější muzikanty a vzniklo velmi barevné dílo.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám