Hlavní obsah

Film o Jakešovi měl premiéru v Jihlavě

Jihlavský festival dokumentů nabídl divákům premiéru filmu Milda režiséra Pavla Křemena o bývalém generálním tajemníkovi ÚV KSČ Miloši Jakešovi. Režisér se vydal společně s Jakešem ve stopách jeho života od začátků v Baťových závodech až po konečné vyloučení ze strany.

Foto: Václav Lang, Novinky

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš na prvomájových oslavách v Praze

Článek

Snímek je proložený dobovými záběry potlačování demonstrací proti režimu a samotný bývalý tajemník je konfrontován s osobnostmi a dědici disentu. Dokumentární road movie o legendárním komunistickém tajemníkovi, letos už pětadevadesátiletém Jakešovi, natočil Křemen podle vlastního scénáře, na němž spolupracoval i Jan Gogola mladší. Film byl podle Křemena dokončen minulý týden a Jakeš ho viděl prakticky v konečné podobě kromě archivních materiálů.

„S některými záběry nebyl příliš spokojen, ale neměli jsme předem domluvenou autorizaci,” řekl Křemen v besedě po projekci.

Některé filmové scény vyvolaly smích v sále zaplněném převážně mladými diváky. Podle Gogoly doba, kdy byl Jakeš ve funkci, vygenerovala někoho, kdo ji ztělesňuje. Jakeš se podle něj chová jako funkcionář i v osobním životě.

Mezinárodní festival dokumentárního filmu potrvá v Jihlavě do neděle. Návštěvníci během něj zhlédnou 342 filmů, z nichž 70 bude uvedeno ve světové, 22 v mezinárodní a 12 v evropské premiéře. Filmy se promítají na osmi místech, kromě Jihlavy také v Třešti. Festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám