Hlavní obsah

Rodina a kolegové se rozloučili s karikaturistou Vladimírem Renčínem

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové

Rodina, přátelé a kolegové se ve čtvrtek rozloučili v královéhradecké městské hudební síni s kreslířem Vladimírem Renčínem. Zemřel 4. října ve věku 75 let. Obřad nebyl veřejný.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Ve věku 75 let zemřel 4. října po dlouhé nemoci karikaturista a ilustrátor Vladimír Renčín

Článek

„Vláďa došel do konce. Naštěstí kupa laskavého osobitého humoru tady po něm pro příští generace navěky zůstane,” zaznělo během posledního rozloučení.

„Je ho opravdu škoda. Byl skvělý. Znali jsme se od mládí. Byl o šest let starší. Jako možná sedmnáctiletý študák jsem mu tenkrát napsal, že se mi líbí jeho kresbičky. On mi jednu poslal s dovětkem, ať nikde neříkám, že jde o dar. O té doby jsme spolu pravidelně komunikovali a později úzce spolupracovali,“ vzpomínal matematik Čestmír Kučera.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Poslední rozloučení s Renčínem v Hradci Králové.

Renčín měl jedinečnou schopnost převést složité věci do srozumitelné roviny. Jeho humoru rozuměl každý, podobně jako kdysi dílům Karla Čapka nebo Bohumila Hrabala, vyzdvihovali mnozí, kteří přišli humoristu vyprovodit na jeho poslední cestě.

Renčín po působení v Mladé frontě Dnes přešel zhruba před dvaceti lety do deníku Právo, kde setrval prakticky do konce své profesionální kreslířské kariéry.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Poslední rozloučení s Renčínem v Hradci Králové.

„S deníkem Právo navázal spolupráci i díky bývalému ministrovi kultury Pavlovi Dostálovi. A jak se nakonec ukázalo, byl to velmi dobrý počin,“ dodal Kučera.

Tvorba Vladimíra Renčína ovlivnila tři generace čtenářů českých i zahraničních periodik, knih a humoristických časopisů. Absolventu ekonomické školy vyšla první kresba v bývalých Zemědělských novinách. Renčínova profesionální výtvarnická dráha začala v roce 1965.

Reklama

Související články

Zemřel karikaturista Vladimír Renčín

Ve věku 75 let zemřel ilustrátor a karikaturista Vladimír Renčín, uvedla to ve středu Česká televize. Jeho kreslené vtipy byly spojeny s Mladým světem,...

Výběr článků

Načítám