Hlavní obsah

Smutná vzpomínka na Amy Winehouseovou

Právo, Jan Šída

V londýnském Jewish Museu, které se nachází v turisty oblíbené čtvrti Camden Town, lze do 24. září navštívit výstavu věnovanou zpěvačce Amy Winehouseové (1983–2011). Expozice nazvaná A Family Portrait ukazuje vokalistku coby člověka zakotveného v určitém prostředí, které posléze výrazně ovlivnilo její osud.

Foto: Jan Šída, Právo

Portrét zpěvačky vytvořil streetartový umělec Pegasus.

Článek

Pocházela totiž ze židovské rodiny, a právě v ní získala svůj celoživotní obdiv k jazzu. Poslední písničku, která symbolicky zakončila její kariéru, natočila s jazzovým zpěvákem Tonym Bennettem.

V prvním sále je čtveřice modernistických portrétů od streetartového výtvarníka vystupujícího pod jménem Pegasus. Umělec, který sice pochází z Chicaga, ale působí v severním Londýně, na nich zpěvačku spíše zidealizoval. Pojal její tvář ve stylu religiózních renesančních či barokních obrazů.

Foto: Jan Šída, Právo

Portrét vytvořil strret artový umělec Pegasus ve čtvrti Camden Town, kde zpěvačka žila a zemřela.

Tragický zpěvaččin úděl symbolizuje krvavé srdce, které má za zády. To koresponduje s nápisem Love Is a Losing Game. Právě Pegasus je autorem tributního díla Fallen Angel, jenž vzniklo těsně po její smrti.

Ve druhém sále kurátor poskládal vedle sebe různé artefakty spojené s osobním i tvůrčím životem zpěvačky a na stěny nechal napsat její výroky. Vytvořil tak trochu chaotickou mozaiku, která však do jisté míry vyjadřuje to, čím byla.

Foto: Jan Šída, Právo

Oblíbená kytara Amy Winehouseové.

Vedle modrých šatů, ve kterých vystoupila na slavném festivalu Glastonbury roku 2008, jsou k vidění školní uniforma, kytara, mnoho rodinných fotografií a na jedné stěně i celý rodový strom.

Foto: Jan Šída, Právo

V tomto kostýmu vystoupila zpěvačka na festivalu v Glastonbury 2008.

U východu je z růžových papírků vytvořena zeď nářků s emotivními vzkazy od fanoušků z celého světa, která posouvá vyznění expozice až do hájemství kýče.

Celkový dojem tak osciluje mezi lacinou barvotiskovou romantikou a tragickým fatalismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám