Hlavní obsah

Angelina Jolie točila řádění Rudých Khmerů očima dítěte

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisérka Angelina Jolie promluvila o svém filmu First They Killed My Father (Nejdřív zabili mého otce) během premiéry v Kambodži. Po snímku o válce v Jugoslávii opět potvrzuje, že umí tnout do živého. Vybírá si obtížná, politicky citlivá témata, v tomto případě rozpoutání vražedného šílenství komunistickým diktátorem Pol Potem.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie v kambodžském Siam Reapu

Článek

V Kambodži dodnes existuje silné trauma z událostí, které rozpoutal v sedmdesátých letech rudý maniak Pol Pot a jeho nohsledi. Ten nechal ničit nejen veškerou západní civilizaci, školy, úřady, banky, ale i buddhistické kláštery. Zbudoval koncentrační tábory a zahájil masové vraždění všech, kdo se mu znelíbili. Budování nové společnosti rolníků skončilo hladomorem a jednou z největších humanitárních katastrof. Podle různých odhadů kvůli Pol Potovi zemřelo asi 2 až 2,5 miliónu Kambodžanů.

V metropoli Phnompenhu dodnes stojí bývalá škola, kterou Rudí Khmerové předělali na vězení, kde mučili lidi. Vnitřek vcelku moderní betonové budovy byl upraven tak, že vznikly maličké, sotva metr široké kóje, kde byli vězni připevněni řetězem k zemi a nedalo se tam ležet. Dnes budova funguje jako muzeum Tuol Sleng.

Nový film vypráví o těchto událostech očima dítěte. Režisérka doufá, že by mohl Kambodžanům pomoci „hovořit otevřeněji o traumatu z tohoto období”. O závažné téma se paradoxně začala zajímat díky hollywoodské komerční slátanině Lara Croft, která s realitou Kambodži neměla nic společného, ale natáčela se ve slavném Angkor Watu, unikátním rozsáhlém souboru chrámů, které kdysi prorostla džungle. Dnes jsou chrámy částečně opravené a patří k největším turistickým lákadlům na světě. Později Angelina Jolie adoptovala i kambodžské dítě.

Angelina Jolie s kambodžským králem Norodomem Sihamonim

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie v Kambodži

Foto: Profimedia.cz

Lebky obětí Rudých Khmérů. V bývalé škole a pozdějším vězení Tuol Sleng v Phnompenhu je jich obrovská hromada.

„Přijela jsem do této země, zamilovala se do místních lidí a nastudovala dějiny. Tím jsem se dozvěděla, jak málo jsem vlastně věděla o světě,” řekla BBC. „Ta země byla pro mě něco jako probuzení. Vždycky jí budu moc vděčná. Nemyslím si, že můžu někdy splatit to, co mi dala.”

Film založila na knize podle vzpomínek holčičky Loung Ung. V době řádění Rudých Khmérů jí bylo pět. Rodiče museli stejně jako ostatní opustit svůj domov ve městě Phnom Penh a odejít do táborů na venkově. Mezi lety 1975 a 1979 se metropole téměř vylidnila.

„Myslím, že ta válka se odehrála před víc než čtyřiceti lety a nebylo úplně pochopeno, co se těm lidem stalo,” řekla režisérka k filmu, který je natočen převážně v khmérštině.

Film produkčně zajistil internetový Netflix, který v poslední době produkuje stále více filmů a seriálů. Premiéra se odehrála ve městě Siam Reap, ležícím hned vedle Angkor Watu, a účastnil se jí dokonce i král Norodom Sihamoni, který mimo jiné studoval v Praze a hovoří plynně česky.

Uvědomělá i rozporuplná režisérka

Angelina Jolie už v současnosti skoro nehraje a soustředí se na své producentské a režijní ambice. Její drama o válce v Jugoslávii nazvané V zemi krve a medu bylo přijato rozporuplně.

V roce 2016 produkovala také animovaný film The Breadwinner o holčičce, která žije v Afghánistánu pod nadvládou Tálibánu. Spolupracovala na něm s  GKIDS, úspěšným newyorským distributorem, jehož filmy už posbíraly pár nominací na Oscara. The Breadwinner vychází z knihy Deborah Ellisové o afghánské dívce, která si ustřihne vlasy a maskuje se jako kluk, aby mohla podporovat svou rodinu, když Tálibán uvězní otce.

Reklama

Výběr článků

Načítám