Hlavní obsah

Emplane se nalodili, mají klip a bude album

Právo, Jaroslav Špulák

Emplane je kapela z Břeclavi. Je mladá, pětičlenná, existuje třetí rok a na kontě má mimo jiné videoklip k písničce Galileo. V letošním roce chce dokončit a vydat první album.

Foto: archív kapely

Skupina Emplane chce letos dokončit svou první desku.

Článek

„Název jsme hledali velice dlouho. Nakonec jsme se rozhodli pro Emplane, což v angličtině znamená nalodit se, být na stejné lodi. Přišlo nám to pro nás dost příhodné. Každý z nás v minulosti už v nějaké kapele hrál, ale v Emplane jsme si vzájemně takříkajíc sedli, jsme přátelé a trávíme spolu spoustu času i mimo kapelu,“ říká zpěvák Dominik Štrbka.

Emplane skládají rockpopové písničky s českými texty. Při tvorbě nejraději podléhají nápaditým melodickým motivům, nicméně jejich proces skládání písniček prochází, podle jejich slov, vcelku přísným autocenzurním režimem.

„Řadu písniček jsme už zavrhli. Každé však dáváme šanci, hrajeme je ve zkušebně i na koncertech, zkoušíme je třeba i nějak předělat. Jakmile se ale shodneme na tom, že s některou nejsme spokojeni, už se k ní nevracíme,“ přiznává Štrbka.

Za nejpovedenější považuje tu, kterou nahráli jako první. Jmenuje se Příběh a má prý dobrý text i dobrou melodii.

„Plánujeme se k ní vrátit a natočit videoklip,“ konstatuje zpěvák skupiny.

Svůj první videoklip natočili k písni Galileo. „Neměli jsme s natáčením klipů žádné zkušenosti a měli jsme málo peněz. Našli jsme si tedy brigádu a celé loňské léto jsme pracovali, abychom si na ten klip vydělali. Já chodil pracovat k majiteli domu, v němž se nakonec točilo. Moc se mi líbí jeho vila, a když jsem se mu svěřil s tím, že bychom v ní chtěli natočit klip, souhlasil. Poslal svou rodinu na den ke svým rodičům a my u něho pak točili s režisérem a kameramanem Radimem Věžníkem. Slečna, která ve videoklipu hraje, je má kamarádka Martina Forgáčová, která studuje JAMU,“ vzpomíná Štrbka.

Emplane chtějí v letošním roce dokončit nahrávání alba. Začali s ním už loni, v rámci maturitního projektu jednoho svého kamaráda. Nedošel však nakonec ke zdárnému konci, takže je rozpracovaný a kapela na něm pracuje. K tomu by samozřejmě ráda průběžně koncertovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám