Hlavní obsah

Životní styly přelomu dvou etap. Na konci roku vyšla publikace Kmeny 90. Vzpomíná, ale ne nostalgicky

Právo, Jan Šída

Jedna pravda říká, že ten, kdo si dobře pamatuje kulturní a společenské dění v devadesátých letech, je ve skutečnosti neprožil naplno.

Foto: Jan Šída, Právo

Duchovním otcem knihy Kmeny 90 je hudebník a výtvarník Vladimir 518.

Článek

Ano, bylo to zvláštní doba. Na koncertě či festivalu jste mohli potkat prezidenta nebo ministra a bez problémů si s nimi popovídat. Mohli jste za pár korun vidět kapely první hudební ligy z celého světa, a to téměř sedm dní v týdnu.

Publikace Kmeny 90 (BiggBoss, Yinachi, 999,- Kč), která uzavírá trojdílný projekt mapující sociální komunity i subkultury, se ohlíží prostřednictvím dvaceti pěti kapitol za tímto divokým obdobím. Duchovní otec knihy, hudebník, raper a výtvarník Vladimir 518, si tentokrát vytyčil úkol popsat kulturně společenský kvas přelomu dvou etap. Doznívající totalitní a nastupující liberální.

V předmluvě zdůraznil, že knihu nelze brát coby retro nostalgický počin idealizující minulost. Jde totiž o velmi přesný, obsáhlý a výtvarně precizní dokument existence sociálních struktur, formujících i dnešní společnost.

Kniha si všímá především ideových kořenů a okolností vzniku jednotlivých struktur. Ačkoli mluví o městských subkulturách, je třeba podotknout, že mnohé společenské proudy se neomezovaly pouze na městské aglomerace, ať už jde třeba o výtvarníky, nebo v hudebním světě metalisty. Je dobře, že každou kapitolu psal jiný autor, většinou s těsným vztahem k té které subkultuře, a doplnil ji i rozhovorem s jedním či dvěma členy kmene. Některé příspěvky jsou výčtem zásadních událostí, jiné historickým exkursem a další téměř fanzinovým příspěvkem plným slangových termínů. Tato literární roztříštěnost je však pro čtenáře velmi osvěžující, protože se musí neustále adaptovat na další styl a nezabředá do suchopárné nudy.

Malé nepřesnosti

Obsahově kniha vystihla podstatu dané doby a nezapomněla na žádnou z tehdejších důležitých subkultur. Pokud některé autoři vynechali (například vodáky, historické šermíře, fotbalisty Hanspaulské ligy nebo narkomany), je to spíše z důvodů rozsahu než z neznalosti.

V některých textech se objevují malé nepřesnosti. Pavla Jonssonová například píše (kapitola Alternativa), že Support Lesbiens hráli pop rock. Ovšem v devadesátých letech se kapela kolem zpěváka Kryštofa Michala věnovala syrovému a tehdy aktuálnímu crossoveru. Ale to jsou pouze drobnosti, které nemají na podstatu věci výrazný vliv.

Kmeny 90 nicméně přesto představují ojedinělou publikaci. Může totiž sloužit nejen pro pobavení, ale i pro odborné studium alternativních životních stylů, stojících v opozici proti tomu většinovému.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám