Hlavní obsah

Macháček, Vilhelmová či Preiss v dramatu o špiónovi z roku 1948

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér a producent Ondřej Trojan se pustil do méně známé a lákavé historické látky. Po Občanském průkazu točí drama Zdeněk Toman o vedoucím odboru zahraniční rozvědky, který hrál své nebezpečné hry těsně po válce.

Foto: THA

Kateřina Winterová a Jiří Macháček

Článek

„Toman se narodil na Slovensku jako Zoltán Goldberger - syn maďarských Židů. Za svého života si několikrát změnil jméno, snad aby se alespoň de iure distancoval od svého židovského původu. Jako by právě ten považoval za břímě, které by mu v životě mohlo bránit v kariéře,“ vysvětlila za tvůrce Barbara Trojanová.

Zdeněk Toman byl podle režiséra komunista, ale hlavně šmelinář a všehoschopný kariérista. Intrikami se vyšplhal na post šéfa zahraniční rozvědky. Hrál různé hry, vydíral, udával, kšeftoval.

Foto: THA

Jiří Macháček v hlavní roli

„S požehnáním generálního tajemníka komunistů Rudolfa Slánského, s diplomatickým pasem a širokými kontakty z Londýna i mezi přeživšími z židovské komunity, šmelil v obrovských rozměrech za účelem získávání peněz pro komunistické předvolební kampaně. Zároveň se zásadním způsobem podílel na pomoci pro poválečné židovské navrátilce a uprchlíky ze všech koutů východní Evropy, při koordinaci jejich deportací přes Československo, Německo a Rakousko do Palestiny a na jejich vyzbrojování. To vše činil vždy z osobních a zištných důvodů, majetky, které takto pro sebe získal, byly obrovské,“ dodala Trojanová.

Nakonec ho jeho spolustraníci zatkli, ale v létě 1948 utekl z vazby a dostal se přes americkou zónu až do Venezuely.

Foto: THA

Z filmu Zdeněk Toman

Foto: THA

Kateřina Winterová

Foto: THA

Natáčení filmu Zdeněk Toman

„Asi před třemi lety jsem se Ondry ptal, jestli nechystá nějaký film, protože jsem chtěl točit něco právě s ním. A on že ano, připravuje, Zdeněk Toman se to jmenuje. Šéf komunistické rozvědky po druhé světové válce, zároveň Žid a současně takový vekslák té doby, prapodivná postava, jeden z prvních komunistů vězněných komunisty. A to mě zaujalo. To bych měl hrát já, říkám. A Ondřej na to: No, jak se na tebe dívám, máš s ním hodně společných rysů…,“ řekl Jiří Macháček, který dostal hlavní roli.

Jeho ženu Peslu hraje herečka a zpěvačka Kateřina Winterová: „Jsem ráda za takhle velkou příležitost v historickém filmu. Já jsem například vůbec nevěděla, že existoval nějaký Zdeněk Toman, postava na jedné straně nenáviděná a na druhé adorovaná, protože přispěl ke vzniku židovského státu. Sama se v jiné části své práce historii věnuju (jako spoluscenáristka a protagonistka pořadu Herbář), i když mě zajímá spíš to hezké, jako jsou tradice, První republika… Ale to, co následovalo, je velmi málo známé a dovysvětlené.“

K dalším aktérům příběhu patří Rudolf Slánský, Jan Masaryk, Klement Gottwald či prezident Beneš. Vedle ústřední dvojice si zahrají Marek Taclík, Stanislav Majer, Tatiana Vilhelmová, Viktor Preiss, Lukáš Latinák, Roman Luknár, Kristýna Boková, Miroslav Táborský, Václav Neužil, Jaroslav Plesl, Pavel Liška, Radek Holub, Aleš Procházka a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám