Hlavní obsah

RECENZE: Harley Davidson, Elvis a tajemný cizinec

Právo, Radmila Hrdinová

Po Pomádě a Horečce sobotní noci uvedlo ve středu pražské Divadlo Kalich muzikál Srdcový král (All Shook Up), který je nabitý melodiemi z repertoáru krále rock´n´rollu Elvise Presleyho.

Foto: Richard Kocourek

Tajuplný cizinec přijíždí na Harleyi do ospalého městečka.

Článek

Od běžného písničkálu ho zachraňuje obratné libreto dramatika Joe DiPietra (u nás se hraje jeho Famílie), jež Presleyho hity vsadilo do příběhu inspirovaného Shakespearovou komedií Večer tříkrálový. Do ospalého městečka na středozápadě USA přijíždí na nablýskaném Harleyi Davidson tajemný cizinec s kytarou a začnou se dít věci. Každý se zamilovává do každého, bohužel ne vždy do toho správného, až z toho vzniká bizarní vztahový propletenec, přesně jako v Shakespearovi. Ostatně i na toho dojde.

Příběh sám je dostatečně zábavný a Presleyho hity oblíbené. V českém překladu Adama Nováka občas trochu deklamačně pokulhávají, ale vcelku vtipně. Ne všichni herci vládnou hlasem Elvise Presleyho, někteří, či spíše některé nezpívají zrovna nejčistěji, ale dost toho zachrání nadšení a elán, jaký všichni, včetně company, do hry vkládají.

Foto: Richard Kocourek

Jan Kříž a Petra Kosková jsou hvězdami muzikálu Srdcový král.

Výborný je Jan Kříž v hlavní roli Chada. Jeho romantickou tajemnost účinně shazuje jemnou nadsázkou, výborně zpívá a s lehkostí a elvisovským sexappealem tančí. Jeho Chad je neodolatelný hrdina i trouba zároveň. Pěvecky se k němu blíží Jan Tenkrát jako Dennis a herecky Petr Vondráček jako Jim.

Z ženského obsazení je po pěvecké i herecké stránce hlavní hvězdou Petra Kosková jako Natalie/ Ed, charismatický hlas i herectví předvedla Marie Křížová jako Sylvie.

Režisér Šimon Caban vede inscenaci v sympatické nadsázce, která jen místy sklouzne k až příliš sytému přehrávání (Marie Martiníková jako Sandra či Alena Štréblová jako Matilda). Pro scénografa Cabanova kalibru je trochu zklamáním scéna, která se při neustálém otáčení brzy okouká, podobně jako choreografie Petry Parvoničové, jež vedle nadupaných kolektivních čísel obsahuje i méně nápaditá „křoví“ protagonistů jako z televizního kabaretu.

Ale i tak Srdcový král potěší temperamentem a chutí, která ze všech zúčastněných sálá, a lze s jistotou prorokovat, že Kalich získal další divácky úspěšný muzikálový titul.

Joe DiPietro (s použitím písní Elvise Presleyho): Srdcový král
Režie a scéna: Šimon Caban, kostýmy: Zuzana Straková, choreografie: Petra Parvoničová, hudební nastudování: Ľubomír Dolný. Česká premiéra 21. září v Divadle Kalich, Praha.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám