Hlavní obsah

Deep Purple vstoupí v roce 2016 do Rockové síně slávy

Novinky, Stanislav Dvořák

Zásadní britská rocková skupina Deep Purple v dubnu 2016 konečně vstoupí do Rockové síně slávy. Spolu s „párply“ jsou na seznamu i Chicago, NWA, Cheap Trick a Steve Miller.

Článek

Deep Purple vznikli ve Velké Británii v roce 1968. Zpočátku v jejich hudbě vládly hlavně hammondky. Debut Shades of Deep Purple měl lehce psychedelickou příchuť. Ceněno je i další album The Book of Taliesyn. Roku 1969 vydali album Deep Purple a do skupiny vstoupil dodnes aktivní zpěvák Ian Gillan.

Sedmdesátá léta přinesla kultovní desky jako In Rock roku 1970 (hity Speed King, Child in Time), dále Fireball v roce 1971 se stejnojmenným hitem na začátku a Machine Head (1972). Se zpěvákem Davidem Coverdalem pak vyšly neméně skvělé desky Burn a Strombringer, na kterých se do hard-rockové masy vkrádají prvky funku. Gillan i Coverdale zpívají své hity dodnes, ale každý v jiné kapele.

O vstupu do americké síně slávy rozhoduje více než 800 členů nadace a ceremonie se tradičně koná v dubnu. Deep Purple jsou skupinou tak zásadní, že v síni slávy už dávno měla být. Je velkým trapasem pořadatelů, že si na britské rockery vzpomněli v roce 2015, přestože tam už v roce 2008 uvedli dokonce i Madonnu. Vzbudilo to tehdy značné pobouření, řada kritiků namítala, že Madonnina produkce rozhodně není to, co patří k pojmu rock and roll.

”Nepřítomnost Deep Purple v síni slávy je zející dírou, která musí být zaplněna,“ uvedli pořadatelé v tiskovém prohlášení. Otázkou zůstává, proč si na to vzpomněli teď a ne před dvaceti lety. Už tehdy se psalo o Deep Purple - Led Zeppelin - Black Sabbath jako „o svaté trojici hard-rocku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám