Hlavní obsah

Letní Letná nabídne Brity i Francouze

Právo, rh

Výjimečná představení, která v historii festivalu nového cirkusu Letní Letná nemají obdoby, nabídnou divákům od 16. srpna do 3. září dvě hlavní hvězdy letošního ročníku: nejznámější britský soubor nového cirkusu NoFit State Circus a francouzský soubor Compagnie Rasposo. Oba přijedou do České republiky poprvé a vstupenky jsou v prodeji již nyní.

Foto: archiv festivalu Letní Letná

Francouzský soubor Compagnie Rasposo se dostávají do těsného kontaktu s diváky.

Článek

NoFit State Circus na Letné uvede během osmnácti večerů ve svém šapitó připomínajícím obrovskou vesmírnou loď představení Bianco. „Jde o úchvatnou kombinaci nejrůznějších typů vzdušné akrobacie, která popírá zákony gravitace, okouzlující živé hudby i neobvyklé scénografie. Inspirací se stala krása i hrubost, život i smrt, chaos i jednoduchost, rozpory ve všech z nás i mnohost osobností v každé lidské bytosti, popisuje ředitel Letní Letné Jiří Turek. V představení Bianco soubor NoFit State Circus překročil další hranice, které může nový cirkus nabídnout. Diváci totiž při představení nesedí, ale procházejí skrze kulisy, v intimní blízkosti toho, co se okolo nich odehrává – nad nimi, za nimi a všude okolo.

„Mohou si tak volit svoji cestu i to, jak se nechají do představení zatáhnout a prožívat ho tak vlastně zevnitř. Výsledkem je unikátní a mocný zážitek každého z diváků,” slibuje Jiří Turek. NoFit State Circus patří k absolutní špičce současného nového cirkusu, od svého založení v roce 1986 vystupoval ve více než 15 zemích světa před milióny užaslých diváků a získal řadu prestižních cen.

Foto: archiv festivalu Letní Letná

Vrcholnou akrobacii nabídne na festivalu Letní Letná britský soubor NoFit State Circus.

Francouzský soubor Compagnie Rasposo vznikl v roce 1987. Za dobu své existence se i on dostal na špičku nového umění. Na Letní Letnou přiveze představení Morsure – strhující, drsné, živočišné, tělesné, existenciální, plné vrcholné akrobacie, nového cirkusu, tance i divadla, které bude k vidění celkem čtrnáctkrát. Pod bílou kopulí svého šapitó, které se promění v arénu, vystupuje sedm herců a akrobatů za živého hudebního doprovodu tří muzikantů. „Všichni jsou mistři svých disciplín – akrobacie na vysoko zavěšených železných lankách, na rukou, tyči i cyr wheelu. Díky uspořádání se diváci dostanou do téměř intimní blízkosti vystupujících, sdílejí s nimi jejich životy a osudy,” říká Turek.

Foto: archiv festivalu Letní Letná

Představení Bianco souboru NoFit State Circus přináší kromě špičkové akrobacie i poezii.

Festival, který patří k vrcholným prázdninovým akcím v Praze, nabídne i další zahraniční a domácí soubory (například premiéru režijní dvojice SKUTR a Losers Cirque Company), pohybové divadlo, klaunerie, cirkusové dílny, dětská představení a řadu dalších akcí.

Program festivalu Letní Letná je uveden na internetových stránkách akce, kde lze v eshopu za koupit i vstupenky www.letniletna.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám