Hlavní obsah

Cannes 2015: Filmy, šaty a zloději

Právo, Věra Míšková

Už poosmašedesáté je květnové přímořské letovisko Cannes na jedenáct dní místem největší koncentrace filmů a tvůrců z celého světa, módních návrhářů, jejichž modely se prezentují na tělech největších hvězd, filmových fanoušků – a také zlodějů, pro které je festival stejnou žní jako pro filmové obchodníky.

Foto: Reuters

Režisér Todd Hayness s herečkami Rooney Moraovou (vlevo) a Cate Blanchettovou

Článek

Letošní ročník je ale bohatý především na hvězdy: vycházející, nejsilněji zářící i stálice včetně těch mírně pohasínajících. Koneckonců už hlavní mezinárodní porota, která rozhodne o letošní Zlaté palmě a dalších cenách, je plná zvučných jmen: režiséři Joel a Ethan Coenovi, herci Jake Gyllenhaal, Sophie Marceauová, Sienna Millerová.

Nemám diplom, zato Zlatou palmu!

Na premiéru sci-fi thrilleru Lobster (Humr) vystoupali po červeném koberci Colin Farrel, Rachel Weiszová i Léa Seydouxová. Ta triumfovala v předloňském vítězném filmu Život Adele a letos se devětadvacetiletá herečka a modelka nechala slyšet:

„Sice nemám žádný školní diplom, ale zato mám Zlatou palmu! A je dobře, že ji film Život Adele dostal – to natáčení bylo strašlivé,“ odhalila po dvou letech své pocity z práce na filmu, kde explicitní scény lesbické lásky střídaly dost drsné facky.

O soutěžním Lobsterovi naopak řekla, že má jedinečný, ve svém žánru zcela ojedinělý scénář, vyprávěný velmi zvláštním filmovým jazykem.

Šílený Max ve formě

Třicet let po svém prvním vstupu na filmového plátno se vrátil Šílený Max s podtitulem Zběsilá cesta a s ním přijeli i Charlize Theronová a Tom Hardy. Na červený koberec sice vstoupili společně, ale jeden z festivalových deníků jejich společnou fotografii komentoval tím, že natáčení je nejspíš zrovna nesblížilo a že moc kamarádsky nepůsobili.

Foto: Reuters

Šílený Max Tom Hardy

Hardy údajně po šesti týdnech natáčení v namibijské poušti poslal Theronové selfíčko s popiskem: „Jsi naprostá noční můra, ALE jsi taky k u r . . . s k y úžasná.“

Foto: Reuters

Hvězda Šíleného Maxe Charlize Theronová.

Woody Allen přivezl novinku Iracionální muž (do českých kin ji uvede Bioscop 30. července), v níž profesor filozofie v podání Joaquina Phoenixe prochází – jak jinak – existenciální krizí. Setkání se studentkou, kterou hraje Allenova nová múza Emma Stoneová (na premiéru přišla v dlouhých bílých šatech s vlečkou od Diora), ho z ní možná dostane...

Foto: Reuters

Woody Allen

Portmanová režíruje

Natalie Portmanová se v Cannes poprvé představila jako režisérka celovečerního filmu a samozřejmě i jako herečka ve filmu A Tale of Love and Darkness, který vychází z biografických vzpomínek Amose Oze na dětství a dospívání v Jeruzalémě.

„Četla jsem knihu poprvé před sedmi lety a hned jsem ji chtěla natočit. Je to krásně napsané a mnoho historek mi připadalo povědomých, jak jsem je slýchala od babičky a dědečka, takže jsem se do nich okamžitě vcítila,“ řekla Portmanová, která se v Jeruzalémě narodila, ale už krátce poté se rodiče odstěhovali do Washingtonu.

Soutěžní film Tale of Tales (Pohádka pohádek) natočil Matteo Garrone podle italského autora ze sedmnáctého století: z příběhů plných mořských draků, obřích netopýrů a fantastické krajiny vybral tři a natočil je se Salmou Hayekovou v hlavní roli.

Ve filmu sice Hayeková vždycky zrovna krásně nevypadá, ale na červeném koberci předvedla nádherné šaty i krásnou tvář. A s Vincentem Cassellem, Tobym Jonesem a Johnem C. Reillym tvořili báječný tým.

Foto: Reuters

Režisér Matteo Garrone s hvězdami svého filmu Tale of Tales, mj. se Salmou Hayekovou a Vincentem Casselem.

Můj král Cassell

Cassell ovšem uchvátil především hereckým výkonem v soutěžním filmu Můj král, kde hraje mizeru, kterému nikdo neodolá – a nejméně ze všech vlastní žena, která ho vyžene pokaždé, když něco provede, a zase ho vezme zpět. Nikdo v sále se jí nediví, protože charizma a především energie, kterou Cassell v tomto filmu vyzařuje, se z plátna doslova valí na diváky.

Film natočila francouzská režisérka Maiwenn, která už dostala v Cannes před čtyřmi lety Cenu poroty za film Polisse, a její letošní příspěvek Můj král je přesně z rodu těch pro kritiky snesitelných a pro publikum dobře přijatelných.

Foto: Reuters

Rachel Weiszová a Colin Farrell hrají ve filmu Lobster.

Asi nejzářivější hvězdou mezi všemi však dosud byla – a těžko ji někdo může překonat – Cate Blanchettová, která je nejen krásná, ale je to zároveň mimořádně zajímavá, inteligentní osobnost. Film Carol, v němž hraje ženu zamilovanou do mladší dívky, je sice poněkud rozvlekle nudný, ale její výkon je přesto omračující.

Na tiskovku přišla s úsměvem a snadno si poradila i s otázkou týkající se sexuálních scén. „Tak jako skoro ve všech směrech, i v tomto se svět posunul od padesátých let, v nichž se film odehrává, kupředu. Ale nezapomeňte, že jakkoli je sexualita tou nejosobnější věcí člověka, homosexualita je stále v mnoha zemích trestná, a to je to, co by nás mělo zajímat především.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám