Hlavní obsah

Ostravští Lyžaři v pražské La Fabrice

Právo, Radmila Hrdinová

Soubor Bílého divadla z Ostravy bude v pátek 21. února od 19.30 hostovat na scéně pražské La Fabriky s legendární inscenací Ty, který lyžuješ. Bílé divadlo ji s velkým úspěchem uvádí již patnáct let, a to nejen doma, ale i na mezinárodních festivalech v Německu, Rakousku, Itálii, ve Francii a na Slovensku.

Foto: Petr Jičín

Ostravští Lyžaři se představí v La Fabrice.

Článek

Šestice pánských protagonistů v ní vystupuje oděna pouze lyžemi. Ale není to výraz ani provokace, natož pak exhibicionismu. Tvůrci se inspirovali originálními černobílými kresbami výtvarníka Martina Velíška, který vnímá lyžování jako formu sebepoznání.

„Člověk, který si nasadí lyže a stane se lyžařem, je svým rozhodnutím proměněn. Na lyžích se vrací sám k sobě a má-li být lyžování jistým návratem do stavu přirozenosti či nevinnosti, je třeba se při něm oprostit od všech kulturních převleků,“ vysvětlují členové souboru svůj inscenační záměr a kontroverzní „kostýmy“.

Foto: Petr Jičín

Bílé divadlo lyžuje podle Martina Velíška

Žádná bezúčelná exhibice, ani snobská podbízivost, vše má své přesné dávkování a silné vyznění, hodnotí kolektivní práci členů ostravského Bílého divadla kritici.

A ostravští Lyžaři vskutku přinášejí na scénu za doprovodu Komorního kvarteta osobitou poezii, opravdovost i humor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám