Hlavní obsah

Královská aféra zahájí Dny evropského filmu

Právo, Věra Míšková

Dánský herec a držitel Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon z letošního Berlinale Mikkel Boe Folsgaard uvede ve čtvrtek večer v pražském kině Světozor premiéru filmu Královská aféra režiséra Nikolaje Arcela. Ten zahájí devatenáctý ročník Dnů evropského filmu.

Upoutávka na film Královská aféra (v kinech od 12.04.2012)Video: Aerofilms

 
Článek

V následujících dnech se mohou diváci v Praze (Světozor a Lucerna do 19. dubna) a pak v Brně (20. až 26. dubna v kině Art) těšit na čtyři desítky filmů z více než pětadvaceti kinematografií. Sekce Národní liga představí aktuální nebo loňské favority jednotlivých zemí ucházející se o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Foto: Aerofilms

Filmové premiéry

Sekce K věci je sestavena ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a je věnována Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, kterým byl vyhlášen rok 2012. Zahájí ji turecký film Italsky snadno a rychle se sigňorou Enricou, s Claudií Cardinalovou v hlavní roli.

Výběr nejlepšího v sekci Best Of

Výběr toho nejzajímavějšího za poslední dva roky najdou diváci v sekci Best Of. Uvidí například v Cannes oceněný snímek Velikáni Bouli Lannerse nebo polský dokumentární film Tomasze Wolského Lékaři.

Pozornost si zasluhuje i španělský snímek A také déšť, ve kterém Gael García Bernal coby mladý režisér natáčí v Bolívii film o Kryštofu Kolumbovi.

Novinkou je sekce Media – Cesta časem, která uvede filmy, jež vznikly s podporou programu Media. Diváci tak zhlédnou deset mimořádných filmů, mezi nimi Control, Distrikt!, Kurz negativního myšlení, Trio z Belleville, Turínský kůň, Valčík s Bašírem a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám