Hlavní obsah

Oscary sbírali koktavý král i Natalie Portmanová

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

V Los Angeles byly rozdány Oscary, nejslavnější filmové ceny světa. Večer ovládl především snímek režiséra Toma Hoopera Králova řeč se čtyřmi Oscary, který se stal mimo jiné nejlepším filmem roku. Ceremoniál moderovali herci James Franco a Anne Hathawayová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscar pro nejlepšího herce a herečkuVideo: Reuters

 
Článek

První sošku si odnesli za výpravu a dekorace Robert Stromberg a Karen O'Harová (Alenka v říši divů). Cenu jim předal Tom Hanks.

Nejlepším filmem roku se stala britská Králova řeč, ocenění dostal i její režisér Tom Hooper a také Colin Firth za hlavní roli. Čtvrtého Oscara si film připsal za původní scénář, jehož autorem je David Seidler.

Foto: Mike Blake, Reuters

Britský herec Colin Firth se soškou Oscara za roli ve filmu Králova řeč

Hooper uvedl, že scénář mu doporučila matka: "Poučení z toho je: poslouchejte svou mámu."

"Můj otec říkával, že prorazím až ve zralém věku," glosoval Seidler fakt, že je ve třiasedmdesáti zřejmě nejstarším vítězem v kategorii. "Doufám, že tenhle rekord bude překonán rychle a opakovaně."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscar za nejlepší film získala Králova řečVideo: Reuters

Colin Firth, který už za roli koktavého anglického krále obdržel Zlatý glóbus, při převzetí Oscara řekl, že jeho kariéra právě dosáhla vrcholu.

Cena za nejlepší adaptovaný scénář patří filmu The Social Network. Toto drama o vzniku Facebooku dostalo ještě Oscara za střih a za hudbu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Herečka Natalie Portmanová se soškou Oscara za roli ve filmu Černá labuť

Nejlepší herečkou je podle očekávání Natalie Portmanová, jež ztvárnila psychicky labilní baletku ve filmu Černá labuť.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Christian Bale (film Fighter) a nejlepší herečkou ve vedlejší roli Melissa Leová za roli ve stejném snímku.

Foto: ABACA-Lionel Hahn, ČTK

Režisér roku Tom Hooper

Úspěchy slavil i film Počátek, který nepatřil k hlavním favoritům. Bodoval v kategoriích střih zvuku, mix zvuku, vizuální efekty a kamera. Dětský film Toy Story 3 získal ceny za nejlepší animovaný snímek a nejlepší původní písničku.

Největšími smolaři roku jsou slavní bratři Coenové, jejichž Opravdová kuráž sklízela vcelku dobré kritiky a byla nominována na deset Oscarů. Bohužel neuspěla ani v jediné kategorii.

Foto: PA/Doug Peters, ČTK

Herec roku Colin Firth (vlevo Livia Guggioli)

Cena za nejlepší make-up patří filmu Wolfman.

Nejlepším dokumentem je Inside Job Charlese Fergusona, který pojednává o světové finanční krizi. Producent si při předávání Oscara postěžoval, že ani jeden ze zlotřilých bankéřů není za mřížemi.

Foto: Mike Blake, Reuters

Držitelé Oscara (zleva) Christian Bale, Natalie Portmanová, Melissa Leová a Colin Firth

Za nejlepší neanglicky mluvený film byl vyhlášen dánsko-švédský Lepší svět režisérky Susanne Bierové.

O čem jsou vítězné filmy? 

Ve filmu The Social Network nám režisér David Fincher a scenárista Aaron Sorkin umožňují nahlédnout do okamžiků, kdy vznikal Facebook, nejrevolučnější sociální fenomén nového století, prostřednictvím odlišných pohledů inteligentních mladých mužů, kteří svorně tvrdí, že právě oni byli u toho, když Facebook vznikl. Výsledkem je drama plné tvoření i destrukce.

Foto: ABACA-Lionel Hahn, ČTK

Předávání Oscarů si nenechala ujít Scarlett Johanssonová, i když ceny letos nesbírala.

Psychologický thriller Černá labuť stojí na příběhu, který se může jevit jako banální, přesto je jeho zpracování strhující. Režisér Darren Aronofsky líčí životní cestu baletky Niny (Natalie Portmanová), která touží po hlavní roli a žije s matkou, která si přes ní léčí komplex z nepodařené kariéry.

Nina musí zahrát jak nevinnou a noblesní Bílou labuť, tak Černou labuť, která představuje lstivost a smyslnost. Je dokonalým ztělesněním Bílé labutě, ale Černá labuť je její povaze vzdálená. Pod ohromným tlakem se její psychika hroutí a hysterická Nina překračuje hranici šílenství.

Foto: Picture alliance, ČTK

Anne Hathawayová

Králova řeč je britský historický snímek. Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI.

Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carterová), domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto.

Drama The Fighter v hlavních rolích s Markem Wahlbergem a Christianem Balem vypráví skutečný příběh o nepravděpodobné cestě Mickyho Warda za boxerským titulem v kategorii velterovy váhy. V jeho rockyovské cestě jej vedl nevlastní bratr Dicky, bývalý šampión, který kdysi úspěšnou kariéru vyměnil za drogy a kriminální činnost.

Počátek Christophera Nolana je o muži, který krade informace lidem z hloubi podvědomí během snění. Jeho vzácná schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě korporátní špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval.

Přehled hlavních cen:

Film roku: Králova řeč

Režie: Tom Hooper (Králova řeč)

Herec v hlavní roli: Colin Firth (Králova řeč)

Herečka v hlavní roli: Natalie Portmanová (Černá labuť)

Herec ve vedlejší roli: Christian Bale (Fighter)

Herečka ve vedlejší roli: Melissa Leová (Fighter)

Adaptovaný scénář: Aaron Sorkin (The Social Network)

Původní scénář: David Seidler (Králova řeč)

Dokumentární film: The Inside Job

Animovaný film: Toy Story 3: Příběh hraček

Skutečná kuráž je nový snímek bratrů Coenů. Čtrnáctiletá hrdinka (Hailee Steinfeldová) se vydá na krvavou cestu za mstou v doprovodu Jeffa Bridgese (šerif Rooster Cogburn). Tátu jí zabil psanec Tom Chaney (Josh Brolin), který následně prchnul do indiánských teritorií, kam na něj světská spravedlnost dosáhne jen velmi těžko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám