Hlavní obsah

Filmoví distributoři bojují s piráty on-line projekcemi

– Los Angeles

Každoročně touto dobou posílají hollywoodská studia porotcům Oscarů, Zlatých glóbů a dalších filmových cen desetitisíce DVD disků s filmy aktuálně promítanými v kinech. Každý rok končí kopie těchto DVD na internetu, odkud si je může kdokoli stáhnout ke škodě prodejců lístků a legálních DVD. Tentokrát však filmová studia volí jiný postup, aby tomuto pirátství zabránila.

Článek

Studio Fox Searchlight umožnilo před nedávným udělováním cen Sdružení filmových herců přibližně 100 tisícům porotců, aby zhlédli nové filmy jako Černá labuť nikoli prostřednictvím DVD, ale on-line. Porotci si filmy mohli zadarmo stáhnout z internetového obchodu iTunes společnosti Apple.

Levnější než stahování

To samé udělala studia Paramount Pictures, Focus Features a další s filmy jako Fighter nebo Děcka jsou v pohodě. Ve všech případech si lze filmy pustit jen do 24 hodin od prvního zhlédnutí a veřejnost se k nim nedostane. Takový postup je jako nástroj proti pirátství levnější a jednodušší než dřívější pokusy, protože brání ztrátě nebo krádeži DVD.

V případech, kdy jsou protiprávně kopírována DVD určená porotcům, pustí podle vyšetřovatelů film na internet zpravidla pachatel vzdálený několik prostředníků od původního adresáta. Často se tak děje i bez jeho vědomí. Avšak ani on-line projekce nemusejí nutně znamenat spásu. Lidé odhodlaní porušovat zákon si najdou cestu, i kdyby kvůli tomu měli nahrávat kopii filmu tak, že na obrazovku počítače namíří obyčejnou videokameru.

Kopie streamu je jednodušší než DVD

"Kopírovat stream (proud audiovizuálních dat z internetu) je dokonce ještě jednodušší, než kopírovat DVD," řekl Ernesto Van Der Sar, zakladatel webové stránky TorrentFreak, která přináší zprávy ze světa pirátství.

"Přesun k on-line projekcím může procento úniků snížit, ale dovedu si představit scénáře, kdy to naopak povede k většímu počtu úniků." Studia jsou nicméně přesvědčena, že v boji s pirátstvím musejí zkoušet stále nové přístupy.

Roční ztráty 434,4 miliardy korun

Americká filmová asociace odhaduje, že pirátství způsobuje celosvětově ztráty ve výši 25 miliard dolarů (434,4 miliardy korun) ročně. Je příčinou poklesu prodeje DVD ve Spojených státech, který z maxima 20,2 miliardy dolarů (necelých 351 miliard korun) v roce 2006 spadl na loňských přibližně 14 miliard dolarů (243 miliard korun).

Trestem za nahrávání filmů na webové stránky je pro pachatele ve Spojených státech, kteří se činu dopustí poprvé, pokuta nebo až tři roky vězení. Pro recidivisty a ty, jimž je prokázán zištný motiv, jsou tresty ještě tvrdší. Ve fiskálním roce 2010, který skončil 30. září, evidovalo ministerstvo spravedlnosti USA 207 lidí usvědčených z trestného činu krádeže duševního vlastnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám