Hlavní obsah

Faithless: Koncert je hodina a půl úsilí přesvědčit diváky o tom, že hrajete dobře

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Minulý pátek se na Open Air Festivalu v Panenském Týnci představila i britská skupina Faithless. Připomněla patnáct let své existence, květnové album The Dance a zpěvák Maxi Jazz a klávesistka Sister Bliss odpověděli na dotazy novinářů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maxi Jazz (vlevo) a Sister Bliss přivezli své Faithless minulý týden opět do Čech.

Článek

Jak vy sami hodnotíte své album The Dance?

Sister Bliss: Je to první album, které jsme vydali na nové značce. Vrátili jsme se k němu ke svým hudebním kořenům z poloviny devadesátých let. Teď ho hrajeme na všech evropských festivalech, na nichž vystupujeme.

Proč jste se po patnácti letech existence rozhodli vrátit ke svým hudebním kořenům?

Maxi Jazz: Já bych to ani nenazval návratem ke kořenům. Spíš je to takové poděkování našim fanouškům za to, že nám zůstali věrní až dosud. To se mnoha kapelám nestává. Vrátili jsme se k taneční hudbě, tedy té, kvůli které nás fanoušci mají rádi.

Na desce ve dvou písničkách opět hostuje britská zpěvačka Dido. Jak se s ní spolupracovalo a jaký má vlastně vaše kapela s Dido vztah?

Sister Bliss: To, že je Dido na téhle desce, není žádná novinka. Hostovala na všech našich albech.

Když jsme jí pustili písničky pro nové album, neváhala a opět se natáčení s námi zúčastnila. V rádiích teď hrají nový singl Feelin’ Good. To je její skladba. Dido je součástí naší rodiny, jsme přátelé.

V tvorbě vás inspiroval i král reggae Bob Marley, použili jste jeho text v písni Crazy Bal’heads. Proč?

Maxi Jazz: Bob Marley je člověk, který ovlivnil vývoj hudby na celém světě. Pro mě to byl rebel, vizionář a muž, který dělal kvalitní muziku. V textu písničky, kterou jsme nazpívali, kritizuje politiky, bankéře a lidi, kteří se točí kolem financí. To jsou i dnes velmi aktuální záležitosti. Proto si myslím, že je stále živý.

Co vás v tvorbě inspiruje všeobecně?

Maxi Jazz: Inspirací jsou pro mě lidé a situace, ve kterých se nacházejí. Bohužel se v současnosti nacházejí v mnoha složitých situacích. To je velmi inspirující.

Jste pověstní tím, že přípravě svých koncertů věnujete spoustu energie. Můžete prozradit, v čem ta příprava spočívá?

Sister Bliss: Poměrně hodně času trávíme ve zkušebně. Pokud jde o živý koncert, vždycky se snažíme, aby byl remixem našeho alba. Do desky se zamilujete a dvacet let budete milovat její podobu. Koncert je hodina a půl úsilí přesvědčit diváky o tom, že hrajete dobře.

V našem případě je živé vystoupení jakousi rekonstrukcí a novou podobou písní, které jsou z desek známé jinak. Navíc každý koncert ovlivňuje i prostředí, ve kterém se koná.

Jakou roli hraje ve vaší tvorbě víra (faith)?

Maxi Jazz: Víra je pro mě jistota v sebe sama a třeba i jistota ve víru v boha. Člověk je kapka v moři, ale jistota v sebe sama mu dodává sílu.

Nedávno jste se postavili na stranu kulturního bojkotu Izraele a odřekli jste svůj koncert, který tam byl naplánovaný. Proč jste se tak rozhodli?

Maxi Jazz: Pro mě je otázka kulturního bojkotu Izraele spojená se situací v Gaze. Není možné nadále předstírat, že se nic neděje, když je tam situace taková, jaká je.

Je pro mě těžké podporovat zemi, ať už finančně, nebo kulturně, která se dopouští takovéhle formy útlaku.

Stále si myslíte, že bůh je dýdžej?

Sister Bliss: Bůh je ona, ona je dýdžej. Tuto frázi jsme ve svém textu v písní God Is A DJ použili jako metaforu. Má to samozřejmě hlubší význam, zvláště pro Maxiho, který je hluboce věřící. Chtěli jsme tím říct, že bůh je krása. Ve chvíli, kdy jsou lidé v klubu, tančí a cítí krásu, tak je to velké souznění.

Které období hudební historie je pro vás nejzajímavější?

Maxi Jazz: Všechna období jsou zajímavá a inspirativní. Šedesátá léta, kdy jsem poslouchal reggae nebo Jamese Browna, sedmdesátá a osmdesátá léta, kdy přišlo úžasné disko. Prostě každé období stálo za to. Skvělá byla samozřejmě i doba předtím, klasická hudba. Jde to hluboko do hudební historie.

V Čechách jste vystupovali už několikrát. Jaké je z vašeho pohledu zdejší publikum?

Maxi Jazz: Pro nás je velké potěšení do České republiky jezdit. Lidé jsou tu krásní, nadšení, entuziastičtí, prostě skvělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám