Hlavní obsah

Slovanská epopej se prozatím stěhuje do Veletržního paláce

Právo, Hynek Paštěka

Slovanská epopej, slavné dílo neméně slavného malíře Alfonse Muchy, se definitivně vrací zpět do Prahy. Zámku v Moravském Krumlově, kde bylo dílo posledních 45 let vystaveno, 15. července končí výpůjční smlouva, pak se začne jednat o přemístění díla do metropole.

Článek

„Od 16. července by měl začít proces stěhování Slovanské epopeje z Krumlova. To ale neznamená, že 15. července zamkneme a předáme klíče. Nejdříve se musíme sejít se zástupci Galerie hl. m. Prahy, abychom si domluvili postup přesunu. To ještě dohodnuto není.

Město v tom nebude vyvíjet žádnou aktivitu, přepravu si musí vlastník zajistit sám. My jsme stěhování neiniciovali, tudíž ruku k dílu přikládat nebudeme. Dobu přesunu odhaduji na čtrnáct dní,“ řekl starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS).

Proces stěhování bude takový, že obrazy budou postupně svěšeny, sundány z napínacích rámů a navinuty na speciální válce. Takto budou přepraveny do Prahy, kde budou opačným postupem opět vystaveny.

Nové sídlo epopeje: Veletržní palác

Galerie hl. m. Prahy si pro tento účel pronajme velkou dvoranu ve Veletržním paláci, kde bude epopej vystavena. Moravský Krumlov není podle starosty stěhování vůbec nakloněn. Domnívá se, že jít z jednoho provizoria do druhého je zbytečné. „A navíc – vystavení 20 dní před komunálními volbami podle mne zavání něčím jiným než touhou ukázat Pražanům Epopej,“ dodal Mokrý.

Proti stěhování epopeje se zvedá odpor také na facebooku. Skupina má již 1500 příznivců, z nichž někteří nevylučují, že půjdou proti stěhování protestovat i osobně.

Epopej čeká na vlastní budovu

„Schůzka mezi naším panem ředitelem a panem starostou by se měla uskutečnit několik dní po 15. červenci. Cena pronájmu od Národní galerie se teprve upřesňuje. Nicméně umístění ve Veletržním paláci je dočasné. Další postup ovšem záleží na magistrátu,“ řekla Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy.

Alfons Mucha ve své závěti totiž věnoval Slovanskou epopej Praze, ovšem s podmínkou, že pro ni město postaví odpovídající budovu.

„Můj osobní názor je, že by si dílo zasloužilo vlastní prostor, neboť díky svým rozměrům potřebuje specifické podmínky. Nemělo by to být nic honosného, jednoduchá a prostorná budova, která by Slovanskou epopej nezastínila. Nyní proběhla soutěž pro studenty architektury, kde se sešlo 45 návrhů pro tři lokality. První z nich je místo bývalého Stalinova pomníku, druhý je prostor před Zemědělským muzeem a třetí je na Vítkově. Teď se dělá objemová studie a zjišťuje se, kolik by to vlastně mohlo stát,“ řekl  pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

Pecha doplnil, že hrubé datum začátku vystavení je 23. až 28. září, tedy ve stejnou dobu, jako byla Slovanská epopej vystavena v roce 1928, také ve Veletržním paláci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám