Hlavní obsah

Nejlepší filmové dokumenty budou na internetu k vidění zdarma

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový portál Docalliancefilms.com letos opět nabídne ke shlédnutí zdarma nejlepší nové dokumentární filmy. Je mezi nimi i nejpopulárnější dokument roku 2009 Vítejte v KLDR! režisérky Lindy Jablonské.

Článek

"Od soboty 13. března do neděle 21. března nabízí provozovatelé portálu opět zdarma ke streamování Auto*Mat Martina Marečka, film Občan Havel přikuluje Jana a Adama Novákových, Vítejte v KLDR! režisérky Lindy Jablonské a dvacetiminutovou ukázku ze Zapomenutých transportů do Polska historika a režiséra Lukáše Přibyla, který byl za tento film oceněn Cenou českých filmových kritiků a Českým lvem za nejlepší dokument roku 2009," sdělila Martina Reková z agentury 4press.

Všechny čtyři snímky, které budou na dokumentárním portálu http://docalliancefilms.com zdarma k vidění, již byly uvedeny do kinodistribuce. Patří k oceňovaným dílům, o které je zájem i v zahraničí.

Např. film Vítejte v KLDR! je mrazivým záznamem zájezdu turistů do komunistické Koreje, kde lidé trpí hladem, ale vláda se pro cizince snaží hrát pečlivě připravené divadlo o šťastné zemi.

Sedmadvacet českých turistů prožije program složený z návštěv nejrůznějších „atrakcí“ poskytovaných místní státní turistickou kanceláří. Turisté stráví několik dní v hlavním městě a přilehlých oblastech, navštíví například Dům pionýrů, demilitarizovanou zónu na hranici s Jižní Koreou nebo Muzeum armády. Na film přišlo loni do kin téměř 8 tisíc lidí.

Portál nabízí 350 filmů

Provozovatelé české verze portálu dokumentů nabízí přes 350 dokumentárních i tzv. experimentálních filmů převážně z Evropy, z nichž čtyřicet procent je možné sledovat v českém nebo slovenském jazyce, zbytek je opatřen anglickými titulky. Celoročně jsou filmy k vidění a stažení za drobný poplatek, který se liší od zvoleného formátu a pohybuje se mezi pětadvaceti až sto korunami. Větší podíl z poplatku jde přitom producentům filmu a zbytek částky slouží na provoz portálu.

„Internetová distribuce představuje doplňující článek na cestě filmu od tvůrců k divákovi v pořadí kino, televize, DVD a poté internet,“ říká Jana Ptáčková za dokumentární portál. „K tomu vzniká řada dokumentů, které se nedostanou do kinodistribuce, někdy ani do televize, tady fungujeme jako distribuční kanál rovnou my,“ doplňuje Ptáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám