Hlavní obsah

V Praze bude přednášet Ole Nydahl, buddhista a autor populárních knížek

Novinky, Stanislav Dvořák

V Praze bude přednášet buddhistický lama a autor několika populárních knih Ole Nydahl. Poslední víkend v březnu se uskuteční v hale Hagibor (TJ Bohemians Praha) v Praze 10 – Strašnicích série přednášek, diskuzí i meditací s tímto pozoruhodným západním vyslancem buddhismu.

Článek

Přednášky budou vedeny v anglickém jazyce s překladem do češtiny. Program může trvat do pozdních nočních hodin, upozorňují pořadatelé. Po pátečním úvodu do buddhismu od 20 hodin bude v sobotu a neděli Lama Ole mluvit o 16. Karmapovi a jeho předchůdci, vybraných pasážím Velké pečeti a o meditaci na učitele, gurujóze.

Ole Nydahl napsal např. knihy Jak se věci mají (úvod do buddhismu), Moje cesta k lamům či nejnovější Buddha a láska, v níž se praktickým způsobem zabývá problémy partnerských vztahů. Jako buddhista v nich akcentuje především myšlenku potlačení vlastního já a odmítá romantické evropské představy o podstoupení útrap a následné "odměně" - zisku partnera. Jeho svět se netočí kolem "já" a "zásluh", ale kolem pojmů svoboda, možnosti, radost, dávání.

Nebe a peklo se odehrává mezi našima vlastníma ušima.
Ole Nydahl

Odhaluje zbytečnost utrpení ve vztahu i falešnost vypjatého asketismu v sexu a dalších oblastech (Nydahl není mnich). Neuznává tradiční západní představu, že se partneři po slibu doživotně vlastní. To ale neznamená, že by měl blízko k sobectví moderního "single". Myšlení na druhé je nejzákladnějším principem jeho úvah.

Ole Nydahl se narodil 18. března 1941 v Kodani. Studoval v USA i na kodaňské univerzitě (filozofii, angličtinu a němčinu). Roku 1968 se Nydahl a jeho žena Hannah poprvé setkávají s buddhismem v Káthmándú v Nepálu. V roce 1969 se stávají prvními západními žáky J.S. 16. Gjalwy Karmapy. (Karmapa je hlavou školy Karma Kagjü, která byla založena v 11. stol. a vyučuje tibetský buddhismus Diamantové cesty skt. vadžrajána). Pak se vydává šířit myšlenky buddhismu do západního světa.

Roku 1982 Ole Nydahl obdržel titul buddhistický mistr a lama od Künziga Šamara rinpočheho. Dosud předal buddhistické útočiště více než 250 000 lidem. Neustále přednáší po celém světě, pomáhá budovat meditační centra a píše články a knihy.

Vstupenky na celý kurz i jednotlivé přednášky se prodávají na místě. Je možné využít i přespání v hale. Více na www.bdc.cz.

Reklama

Související články

Buddha a láska

Pod titulem Buddha a láska rozvíjí své úvahy o partnerských vztazích buddhistický učitel a milovník extrémních sportů Ole Nydahl, který v šedesátých letech...

Výběr článků

Načítám