Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Kaplickým bude 27. ledna

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední rozloučení se zesnulým architektem Janem Kaplickým proběhne 27. ledna ve 13.00 v kostele sv. Anny na Anenském náměstí v Praze 1, sdělil v úterý mluvčí rodiny Radek Zeman.

Článek

Kaplický zemřel v Praze minulou středu ve věku 71 let. Krátce předtím jeho žena Eliška porodila dceru.

Autor tolik diskutovaného návrhu na novou Národní knihovnu emigroval v roce 1968 do Velké Británie, kde vznikly jeho nejslavnější stavby. Národní knihovna měla být první velkou stavbou Kaplického v Česku, ale proti její realizaci jsou někteří politici, navíc řada lidí zpochybňuje celé výběrové řízení.  

Na podporu stavby nové Národní knihovny chystají Kaplického příznivci demonstraci, termín ještě není pevně stanoven. Organizátoři se domlouvají přes internet, měli by se sejít na Letné či na Mariánském náměstí.

Knihovna ale není jediným Kaplického návrhem pro ČR. Lepší šance na realizaci mají menší projekty - koncertní hala v Českých Budějovicích a dvě stavby u zámku Konopiště.

Developerská společnost Resort Living, která za celým konopišťským projektem stojí, uvádí, že ozdobou jsou Kaplického návrhy Klubu Volavka a Vily Kaplický: „Oba byly dokončeny za přispění jeho týmu z Future Systems na sklonku minulého roku a ozdobí kolekci dalších návrhů z dílny jiných deseti českých a zahraničních architektů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám