Hlavní obsah

VIDEO: Komiksový Alois Nebel míří na plátno

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Populární kreslená románová trilogie Jaroslava Rudiše & Jaromíra 99 Alois Nebel se dočká filmové adaptace. Právu to na karlovarském festivalu potvrdil Pavel Strnad ze společnosti Negativ, který je producentem připravovaného filmu a do Varů přivezl ukázku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Rudiš v Karlových Varech

Článek

„Premiéru ale nemůžeme plánovat dřív než na rok 2010, protože se film bude vyrábět sice starou, ale nesmírně náročnou animátorskou technologií. Tady na karlovarském festivalu ji mohou vidět diváci filmu Valčík s Bašírem, který měl ohromný úspěch už před dvěma měsíci v Cannes,“ řekl Strnad.

Vysvětlil: „Natočíme celý film normálně s herci a potom se bude celý překreslovat a animovat. Hledali jsme totiž technologii, která by co nejvěrněji přenesla na plátno výtvarnou stylizaci komiksu a zároveň umožnila dostat do filmu herce s jejich osobitou mimikou.“

Titulní postavu Aloise Nebela ztvární Miroslav Krobot, o dalším obsazení ještě není rozhodnuto. Režisérem bude Tomáš Luňák. „Celovečerní hraný film ještě netočil, ale má zkušenosti s animovaným. Nicméně mě moc potěšilo, že nepropadl jen technologii, ale velmi aktivně se zapojil do úprav scénáře,“ řekl Strnad.

Autoři, kteří vydávali trilogii po jednotlivých dílech Bílý potok, Hlavní nádraží a Zlaté hory, přepsali scénář do jednolitého příběhu přizpůsobenému potřebám filmového vyprávění.

Koproducentem Negativu je slovenské animační studio Tobogan Noro Držiaka, koproducentem je Česká televize, přispěl Státní fond na podporu a rozvoj kinematografie. Jaroslav Rudiš a producent Pavel Strnad na večírku po premiéře českého soutěžního filmu Děti noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám