Hlavní obsah

VIDEO: Na karlovarském festivalu vystoupí Irglová i Čechomor

Novinky, Stanislav Dvořák

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který letos proběhne 4.-12. července, zveřejnili na pondělní tiskové konferenci v Praze kompletní seznam soutěžních filmů a také oznámili, že v Karlových Varech vystoupí Markéta Irglová s Glenem Hansardem či skupina Čechomor.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška na tiskové konferenci

Článek

Prezident festivalu Jiří Bartoška řekl, že Irglová a Hansard zazpívají a zahrají 10. července. V rámci koncertu dojde nejen na známé melodie z filmu Once, ale také na nový materiál, který chystají na příští desku.

Bartoška také zopakoval, že hlavní hvězdou karlovarského festivalu bude slavný americký herec a režisér Robert De Niro, který má převzít Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Mezi dalšími hosty jsou americký dokumentarista Les Blank, herečka Saffron Burrowsová nebo herec Christopher Lee, který uvede svůj slavný film Dracula.

Umělecká ředitelka Eva Zaoralová uvedla, že v hlavní soutěži je letos nasazeno čtrnáct filmů, z toho dva české. Jedná se o filmy Děti noci Michaely Pavlátové a Karamazovi Petra Zelenky. Ze zahraničních snímků bude soutěžit např. americký film Kytara od dcery Roberta Redforda Amy Refordové, chorvatský Za sklem (režie Zrinko Ogresta), čínský Šachta (režie Zhang Chi) či rusko-bulharský Zajatec (režie Alexej Uchitel).

V porotě Ivan Passer i Ted Hope

V mezinárodní festivalové porotě zasednou vedle jejího šéfa, režiséra a scenáristy Ivana Passera, britská herečka Brenda Blethyn, izraelský režisér a scenárista Ari Folman, americký filmový producent Ted Hope, nizozemská herečka Johanna ter Steege, americký kameraman maďarského původu Vilmos Zsigmond a český hudebník Jan P. Muchow.

V dokumentární sekci letos Česko zastupuje film René Heleny Třeštíkové a částečně také argentinsko-český Bye Bye Shanghai Jany Bokové. Předsedou poroty pro dokumentární filmy bude jeden z nejvýznamnějších režisérů dokumentů Jorgen Leth.

Filmy v soutěžní sekci:

Děti noci (ČR)

Šachta (Čína)

Dr. Alemán (Německo)

Ukrutně šťastni (Dánsko)

Kytara (USA)

Za sklem (Chorvatsko)

Karamazovi (ČR)

Ranní ptáče dál doskáče (Itálie)

Pátrání (Maďarsko,Švédsko, Irsko)

Fotograf (Indonésie, Francie, Nizozemsko,Švýcarsko, Švédsko)

Zajatec (Rusko,Bulharsko)

Záminky (Španělsko)

Vzdálená chvění (Belgie,Francie)

Skoro celá pravda (Francie) 

Organizátoři představili také obecně prospěšnou společnost Pomocné tlapky, která cvičí psy pro postižené. Karlovarský festival ji chce podpořit a ze stejného důvodu vystoupí 6. července na Divadelním náměstí v Karlových Varech skupina Čechomor.

Reklama

Související články

Do Karlových Varů míří Nick Nolte

Slavný americký herec Nick Nolte osobně uvede na letošním MFF Karlovy Vary světovou premiéru biografického dokumentu Nick Nolte: No Exit, který natočil režisér...

Výběr článků

Načítám