Hlavní obsah

Za přepravu tří kil efedrinu na deset let za mříže

Právo, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Po deseti letech vyměřil plzeňský krajský soud Josefu Kocurovi (40) z Českého Těšína a stejně starému Naipu Mjekici za distribuci efedrinu z Kosova do České republiky. Třetímu spoluobžalovanému Jiřímu Kadečkovi (46) z Domažlicka, u něhož měla látka skončit, přidal soud ještě o půl roku navíc. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť si všechny strany ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Žalobce všechny tři muže vinil z toho, že spolu s polským státním příslušníkem Jaczkem Dragoněm, jehož případ byl z této kauzy vyloučen, v srpnu 2001 dohodli přepravu 2517 gramů efedrinu, látky, která se používá na výrobu pervitinu, z Bulharska přes Polsko do ČR.

Kadečka v Plzni domluvil s Kocurem její obstarání. Mjekiči efedrin v Kosovu pak obstaral a polským kurýrem Dragoněm jej nechal dopravit do republiky, kde na Ostravsku ji už převzal Kocur. Dvě a půl kila látky bylo 25. srpna celními orgány nalezeno na dálnici v jeho automobilu, když ji vezl do Prahy. Tam byl příjemcem Kadečka.

Obžalovaný: Nemám s tím nic společného

Všichni muži již v přípravném řízení tvrdili, že s věcí jim kladenou za vinu, nemají nic společného. "V Těšíně si ke mně přisedl cizí muž a ptal se mě, jestli nepojedu do Prahy a jestli bych nevzal něco jeho známému... přinesl mi igelitovou tašku, tak jsem ji hodil do kufru, vysypaly se z něho nějaké balíčky, nevěděl jsem o co jde, nevěděl jsem, že se jedná o trestnou činnost," bránil se Kocur.

Kadečka přiznal, že se s Kocurem znal tři roky a měl na něj kontakt, obdobně i na Mjekičiho. "Jak ale přišla policie na to, že jsem měl efedrin objednávat, to nevím. Nezakládá se to na pravdě," nechal se slyšet Kadečka, který se stýkal i s Martinem Koryčánkem, který byl podezřelý ze dvou vražd v plzeňském zlatnictví a před ním.

"Obsáhlé dokazování mělo těžiště v odposleších telefonů obžalovaných, z nichž je patrné, že se všichni tři i s polským kurýrem kontaktovali. Usvědčovaly je také daktyloskopické stopy na balíčcích s efedrinem," uvedl v odůvodnění Zdeněk Minařík, předseda soudního senátu.

Padesát tisíc dávek

Podle jeho slov se jednalo o velmi kvalitní efedrin, z něhož by bylo možné vyrobit 1762 gramů drogy pervitinu, tedy více než 50 tisíc dávek. "Z telefonátů je patrno, že se nejedná o náhodu, ale plánovanou akci s vysokou společenskou nebezpečností, přesahující hranice jednoho státu. Proto jim soud uložil tak vysoké tresty. Žalovanému Kadečkovi přidal půl roku, neboť mu přitížilo, že byl v minulosti již čtyřikrát trestán a k tomu, že právě on byl tou osobou, jež měla efedrin dál distribuovat," dodal Minařík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám