Hlavní obsah

Zlodějské gangy kradly auta na zakázku

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravští kriminalisté rozprášili tři bandy zlodějů aut, které pracovaly nezávisle na sobě, i když si mezi sebou půjčovaly nářadí a potřebné vybavení. Tři gangy tvořilo 9 mužů, z nichž je nyní většina ve vazbě. Za první měsíce letošního roku jim kriminalisté prokázali krádeže nejméně 7 luxusních aut za téměř tři a půl miliónu korun.

Článek

Vyšetřování je však teprve na začátku a není vyloučené, že škoda bude vyšší. "Všechny tři party měly jedno společné. A to, že kradly auta na zakázku pro majitele malých autoopraven v zapadlých vesnicích, kteří je potřebovali na náhradní díly. Dováželi totiž ze zahraničí havarovaná auta a potřebovali součástky. Nejvíce aut pak ukradli buď přímo v Brně nebo v nejbližším okolí," řekl vedoucí týmu kriminalistů, který se krádežemi aut již léta zabývá a nechtěl zveřejnit jméno.

Podezřelí najížděli terénním autem na hlídku

První skupina zlodějů měla svého zprostředkovatele, který podle zájmu majitele autoservisu v Bobrové na Žďársku kontaktoval zloděje v Brně. Ten žádané auto dodal. Druhá parta byla dvoučlenná a tvořili ji dva muži ze Šlapanic a Sivic na Brněnsku. Těm kriminalisté prokázali tři dokonané a jednu nepodařenou krádež, ale při domovní prohlídce u nich našli součástky z dalších nejméně 10 aut.

"Třetí parta byla čtyřčlenná a tvořili ji dva muži z Hrušovan u Brna, jeden z Brna a jeden z Obyčtova na Třebíčsku. Dva členové této party při pokusu o zadržení v autobazaru v Lipůvce na Blanensku najížděli na policejní hlídku terénním vozem Mitsubishi Pajero, až se jim nakonec podařilo před naší felícií ujet," doplnil kriminalista.

Překonali i moderní zabezpečovací zařízení

Postupně se však podařilo všechny zloděje a zprostředkovatele zadržet. Všichni mají za sebou kvalitní obhájce a policisté mají velmi těžkou úlohu při dokazovaní. "Nikdo z nich nevypovídá a když se je dotazujeme na součástky, které jsme u nich našli, tak tvrdí, že o nich nic neví a že jsme jim je tam podstrčili," dodal policista.

Na seznamu ukradených aut jsou značky Audi, Volkswagen, Seat či Škoda. Zloděje od krádeží neodradily ani moderní systémy zajišťující vůz proti ukradení. Někteří si dokázali s alarmem poradit za využití přenosného počítače. Když si se zabezpečením neporadili, tak auto odtáhli. Všem nyní hrozí vězení od 2 do 8 let.

Statistika zcizených aut: leden - březen 2003
OblastPočet autZpůsobená škoda
ČR6203958 000 000
Jihomoravský kraj69980 000 000
Severomoravský kraj42225 000 000
Brno - město30344 780 000
Ostrava1137 165 000
Olomouc745 975 000

Reklama

Výběr článků

Načítám