Hlavní obsah

Smrt nemohoucí ženy měl způsobit její syn

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sklopená hlava a lítost nad smrtí matky. Tak v úterý před senátem Krajského soudu v Brně vypadal 37letý Michal Malý z Brna, který čelí obžalobě, že zbil svou nemohoucí matku tak, že na následky zranění hlavy zemřela. K činu mělo dojít loni v dubnu o Velikonocích a obžalovaný muž, měl s mrtvou matkou být skoro dva dny doma. Údajně nic nepoznal a ona s ním komunikovala.

Článek

"Vše se odehrálo v době od 9. do 12. dubna v bytě v Úprkově ulici, kdy obžalovaný svou matku, která byla po mozkové příhodě a vážila pouhých 30 kg, napadl pěstmi. Bil ji do hlavy a po celém těle, takže na následky otoku mozku a krvácení do mozku žena zemřela. Napadená žena byla nemohoucí a odkázaná na pomoc druhých," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Vladimíra Novotná.

Obžalovaný po vyslechnutí obžaloby odmítl, že by matku bil nebo jí způsobil těžká zranění. Uvedl, že ji měl rád a i když měli mezi sebou neshody, tak by jí nikdy neublížil. Podle něj si zranění způsobila sama, když spadla na zem. Poznamenal také, že s matkou komunikoval ještě v neděli a také v pondělí 12. dubna. Pak se mu zdálo, že modrá a tak zavolal záchrannou službu.

 "Já jsem jí nic neudělal. V sobotu jsem ji odnesl do obýváku k televizi, kde se mnou byla až do pondělí. Ještě v pondělí jsem ji přebaloval a když jsem ji krmil, tak jsem si všiml, že jí modrá jazyk a vyplivovala jídlo, tak jsem zavolal lékaře. Já jsem jí neublížil a ty podlitiny si způsobila asi sama, když několikrát spadla. Měla stejnou pleť, jako jiní lidé, kteří byli nemohoucí," vypověděl Michal Malý.

Malý může jít až na 12 let do vězení

Jiného názoru však byl zástupce sociální péče z Úřadu městské části Brno - Řečkovice Jan Říha, který byl s kolegyní dvakrát na inspekci v jejich bytě, aby se přesvědčili, jak se o matku stará. Podle něj při dubnové kontrole měla žena na sobě podlitiny a tak požádali obvodní lékařku, aby se jela do bytu přesvědčit, zda není zraněná. "Sami jsme si netroufli určit, od čeho je má, protože syn nám řekl, že spadla na zem," dodal Říha.

O tom, že podlitiny nevznikly pádem na zem však byla přesvědčená lékařka záchranné služby, která 12. dubna do bytu jela. Podle ní byly totiž podlitiny takového rázu, že svědčily o možném napadení. "Podlitiny a škrábance byly různého data. Další zranění na krku vypadalo jako způsobené jinou osobou, a proto jsme volali policii. Navíc žena byla už ztuhlá, takže bylo jasné, že je mrtvá 1 až 2 dny. To by poznal i laik, uvedla lékařka.

Soudci budou nyní zkoumat, jak mohla zranění vzniknout a zda je mohl způsobil obžalovaný, někdo jiný či vznikla od pádu. Pokud se prokáže, nemohoucí matku napadl a vážně zbil, může ho soud poslat do vězení až na 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám