Hlavní obsah

Bývalý policista obviněn kvůli vynášení spisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV/PRAHA

Okresní státní zastupitelství Praha-východ obvinilo bývalého policistu z Odoleny Vody Josefa Smitku ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Trestní stíhání bylo zahájeno 29. srpna, sdělil ve čtvrtek státní zástupce Svatopluk Nauš. Úřad tak rozhodl v souladu se závěry Inspekce ministra vnitra, které nedávno ukončilo šetření.

Článek

Smitka, který pracoval na obvodním oddělení v Odoleně Vodě u Prahy, je podezřelý, že vynášel ze služebny řadu důležitých spisů a že také neevidoval trestná oznámení občanů a neprováděl příslušná šetření.

Mezi zmizelými dokumenty byly například i protokoly o ozbrojených přepadeních, jména a rodná čísla podezřelých i obětí trestných činů. Nechyběly v nich ani protokoly či důkazní materiály případů, které nebyly dosud uzavřeny.

V květnu letošního roku předala Smitkova bývalá manželka televizi Nova policejní spisy, které našla v garáži. Policista byl dočasně zproštěn výkonu služby, ale vyšetřování zdrželo jeho nenadálé zmizení; policie po něm vyhlásila celostátní pátrání. V červnu se podezřelý sám přihlásil inspekci a zároveň byl na svou žádost okamžitě propuštěn do civilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám