Hlavní obsah

Pojištění proti pokutě? Za pohrdání pravidly vám mohou napařit ještě víc, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pokud si někteří řidiči platí pojištění proti pokutám, musí po spáchání přestupku u správního řízení počítat s tím, že na ně mohou být úřady přísnější a udělit jim větší sankci.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Policisté při dopravně bezpečnostní akci.

Článek

Podle Nejvyššího správního soudu (NSS) totiž může být uzavření takového pojištění bráno jako přitěžující okolnost, neboť lidé sjednávající si tuto službu dávají najevo, že pohrdají pravidly silničního provozu.

Soudci NSS se už několikrát ostře vymezili proti praktikám firem nabízejících řidičům pojištění proti pokutám. Ty neváhají dopravní přestupky svých klientů „házet“ často na velmi nemocné lidi neschopné pohybu, či dokonce na již zemřelé osoby.

Například praktiky společnosti Fleet Control, která své služby nabízí na internetovém odkazu nechcipokutu.cz, si od soudců NSS vysloužily označení hyenismus. Protože podobné praktiky této firmy znají správní úřady a soudy po celé republice, některé začaly přistupovat k tomu, že spojení s takovou společností řidičům přičtou k výši pokuty jako přitěžující okolnost. A podle přelomového verdiktu senátu NSS v čele s předsedou Alešem Roztočilem je tento postup úřadů možný.

Přitěžující okolnost

„V rámci hodnocení osobnosti pachatele správního deliktu je možné přihlédnout k okolnosti, kterou je ovšem třeba postavit najisto, že již před spácháním deliktu uzavřel smlouvu se společností Fleet Control. Ta poskytuje své služby v rámci tzv. pojištění proti pokutám za dopravní přestupky,“ uvedli soudci v rozhodnutí, které má Právo k dispozici.

„Pokud obviněný z deliktu platí této společnosti za takové ,pojištění‘, lze usuzovat, že to svědčí o jeho celkově negativním vztahu k dodržování povinností stanovených právními předpisy upravujícími provoz na pozemních komunikacích,“ konstatovali dále soudci.

„Je zřejmé, že taková osoba pohrdá pravidly silničního provozu a nehodlá se jimi řídit, přičemž spoléhá na to, že pomocí služeb poskytovaných v rámci příslušného ,pojištění‘ nebude za takové protiprávní jednání nijak postižena,“ upozornili.

Průlomový rozsudek

„Netřeba zdůrazňovat, že jednání řidičů, kteří již předem počítají s tím, že pravidla silničního provozu nebudou respektovat a že jim za to nehrozí žádná sankce, je vysoce společensky nebezpečné a znamená ohrožení životů, zdraví a majetku jiných účastníků silničního provozu,“ dodali soudci.

„Takovou skutečnost lze v rámci hodnocení osoby odpovědné za správní delikt, samozřejmě nikoli paušálně, nýbrž při zohlednění konkrétního případu, hodnotit jako přitěžující okolnost,“ poznamenali.

Rozhodnutí NSS přivítal expert na dopravní přestupky Josef Nekvapil, který se problematikou pojištění proti pokutám dlouhodobě zabývá. „Rozsudek NSS hodnotím jako průlomový a navíc velmi zdařilý a vyvážený. Průlomový je tím, že NSS jasně vzkazuje, že nehodlá tolerovat nekalé praktiky firem poskytujících pojištění proti pokutám a že zákazníci těchto firem musí počítat s vyššími pokutami,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám