Hlavní obsah

Soud rozhodl o mladících, kteří se měli pokusit zavraždit vychovatele. Rozsudek je tajný

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Krajský soud v Plzni ve středu uzavřel případ tří chlapců ve věku 16 až 17 let z výchovného ústavu v Hostouni na Domažlicku, kteří se podle státního zástupce loni v září pokusili zavraždit nočního vychovatele. Vynesl rozsudek, který ale není pravomocný, a proto jej ze zákona zatím nelze zveřejnit.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní mladíci u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Opatřili si dva kuchyňské nože. Plán byl takový, že vylákají vychovatele do koupelny, kde jeden z obžalovaných měl předstírat, že je mu nevolno a zvrací. Měli to vymyšlené tak, že ve chvíli, kdy se vychovatel k mladíkovi sehne, další ho bodne do krku nožem,“ citovala z obžaloby mluvčí soudu Lucie Jíchová s tím, že jeden z mladíků dokonce nacvičoval na matraci, jakým způsobem na vychovatele zaútočí.

Po vraždě chtěli hoši z ústavu ujet jeho autem a těla se po cestě zbavit v rybníce. Plán nevyšel, protože vychovatel začal něco tušit a zachoval se jinak, než mladíci předpokládali. Ti ale přesto z ústavu utekli a policie je zadržela později v deset kilometrů vzdálené obci Rybník, kde se vloupali do chaty.

Vychovatel, který měl být obětí, nechtěl případ nijak komentovat. Přiznal, že mu celá věc výrazně zasáhla do života. „Chtěli mě zabít, to by otřáslo každým. Není to nic příjemného. A to jsem bývalý policista, který během služby zažil ledacos,“ řekl pouze.

Obvinění popřeli

Mladíci svá obvinění popírají. Tvrdí, že šlo o legraci. U výslechu měli uvést, že to nemysleli vážně. Jeden z nich ale později přiznal, že útěk spojený s vraždou vychovatele skutečně plánovali, a dokonce do toho chtěli zapojit i ostatní chovance.

Všichni tři hoši byli zařazeni do terapeutického programu pro drogově závislé. Tito delikventi jsou umístěni v objektu uprostřed lesů. Po dobu šesti měsíců tam absolvují výchovně-léčebný program, jehož cílem je kromě podpory abstinence také rozvoj základních pracovních návyků. Starají se tam třeba o hospodářská zvířata nebo pěstují ovoce a zeleninu.

„Obecně lze říct, že se trestná činnost, agresivní chování či nerespektování pravidel ze strany chovanců zhoršily v posledních dvou až třech letech. Důvodem je v mnoha případech skutečnost, že klienti jsou do zařízení umísťováni bez předchozí komplexní diagnostiky, přicházejí s obtížemi, které se rozkrývají až teprve v době pobytu v zařízeních,“ reagovalo na případ ministerstvo školství, které je zřizovatelem výchovného ústavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám