Hlavní obsah

Fotbalisté, kteří se zapletli se sázkařskou mafií, dostali u soudu podmínky

Právo, Pavel Orholz

Okresní soud ve Strakonicích udělil ve středu podmíněné tresty od šesti do 24 měsíců s odkladem od 18 do 30 měsíců a peněžité tresty od 10 do 40 tisíc korun skupině fotbalistů, která se zapletla se sázkařskou mafií. Rozsudek zatím není pravomocný.

Kauza údajné korupce ve fotbale u soudu ve Strakonicích (archivní video z května loňského roku)Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Středeční líčení se týkalo patnácti hráčů, v celé kauze figuruje celkem 22 fotbalistů. Některým hráčům hrozilo za podplácení v letech 2012 a 2013 až šest let vězení.

Hráče podle obžaloby často úkoloval slovenský záložník Marián Dirnbach, který už dostal zákaz působení ve fotbale na 25 let. Cena za ovlivnění zápasu v nižších soutěžích, v juniorské lize, ale i v prvoligovém klání nebo poháru ČFL se pohybovala až kolem 200 tisíc korun.

Kořeny sázkařské mafie vedly až do asijských zemí. Obžalované usvědčovaly především odposlechy a záznamy z esemesek z mobilních telefonů.

Na podvodech vydělali 500 eur

Ze známých fotbalistů s prvoligovou minulostí se středeční trest týká například Jana Halamy, Zbyňka Hauzera nebo Ondřeje Bíra.

Mezi odsouzenými jsou i Jan Hanzal s Michalem Macháčkem, kteří podle spisu na podzim v roce 2012 volali fotbalistovi juniorky MAS Táborsko, aby ovlivnil utkání juniorské ligy. Nabízeli mu za to 126 tisíc korun.

Hanzal se ke snaze o ovlivnění zápasů před soudem přiznal. „Vůbec si nevybavuji, kdo na to přišel. Dirnbach mi volal, jestli by nebylo možné kontaktovat nějaké fotbalisty,“ konstatoval Hanzal. Prý si vůbec neuvědomoval, že se jedná o trestný čin, ale potřeboval peníze. Hanzal přitom připustil, že celkový zisk ze všech akcí byl pouze pět set eur (13 500 korun).

Středečního jednání se nezúčastnil nikdo z obžalovaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám