Hlavní obsah

Soud řeší zásah policistů proti vražedkyni ze Smíchova. Sudků k výslechu nemusí

Novinky, bad
Praha

Po osmi měsících se Obvodní soud pro Prahu 1 vrátil k případu dvojice policistů, kteří zasahovali proti vražedkyni Michelle Sudků poté, co se pokusila uškrtit zákaznici kavárny. Vzhledem k tomu, že se k jednání nedostavil znalec, na jehož osobním výslechu trval jak žalobce, tak obhájce obžalovaných policistů, bylo jednání odročeno na začátek srpna.

BEZ KOMENÁŘE: Státní zástupce Michal Muravský k případuVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Soudní znalec se měl vyjádřit k psychickému stavu napadené dívky, která při loňském výslechu u soudu zkolabovala a nadále nebyla schopná účasti na jednání, tím spíše na osobním výslechu ke svému napadení.

Státní zástupce Michal Muravský její výslech nicméně považuje za důležitý. „Ona je ta, která byla jedinou přímou svědkyní a zároveň poškozenou toho útoku, takže bylo by dobré ji slyšet,“ řekl po skončení jednání Muravský.

Foto: Novinky

Soud

Soudkyně Helena Králová zároveň odmítla předvolat jako svědkyni samotnou Michelle Sudků k výslechu. „Nepřispěla by k objasnění celé události, důležitější jsou listinné důkazy. Proto se soud rozhodl tuto svědkyni nevolat,“ vysvětlila soudkyně Králová, proč Sudků nepředvolá.

Sudků napadla zákaznici v kavárně na pražském Újezdě v červnu 2016. Zaútočila na dívku na toaletách kavárny. Srolovaným tričkem ji zezadu začala škrtit. Dívka vykřikla a ze záchodu vyběhla, čehož si všiml jeden ze zaměstnanců kavárny, který následně zavolal policii.

Původně dostali podmínky

Ta po prošetření incidentu nechala Sudků odvézt do psychiatrické léčebny v Bohnicích, podle obžaloby ale policisté lékařům neřekli o útoku na záchodech. Muravský proto policisty Lukáše Kočera a Petra Michálka viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až pět let vězení, případně i zákaz činnosti. Policisté se hájí tím, že jim o škrcení na toaletách nikdo neřekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michelle Sudků dostala 30 let vězení

Policisté původně od soudu dostali trestním příkazem podmíněné tresty, proti tomu ale Muravský podal odpor, a soud tak musel nařídit hlavní líčení.

Sudků z bohnické léčebny propustili po patnácti dnech s tím, že je zdravá. Žena v podstatě vzápětí poté ubodala v obchodním domě na pražském Andělu zákaznici. Loni v březnu byla Sudků Městským soudem v Praze odsouzena za vraždu k výjimečnému trestu třiceti let vězení. V době útoku byla podle soudu příčetná, chtěla se lékařům pomstít za to, že ji propustili, a zajistit si další pobyt v léčebně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám