Hlavní obsah

Rozsáhlá korupce při předepisování léků míří k soudu

• Aktualizováno

Policie v pátek navrhla obžalovat 25 farmaceutů a lékařů, kteří se podle ní podíleli na systému nelegální podpory prodeje některých léků. Informoval o tom šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. Některým z obviněných hrozí až deset let za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Rozsáhlá korupce při předepisování léků míří k soudu. Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté tvrdí, že 16 manažerů a reprezentantů dvou farmaceutických společností nabízelo a poskytovalo devíti lékařům úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky distribuované těmito firmami.

Peníze na úplatky údajně farmaceuti získávali daňovou trestnou činností. "Podle míry svého zapojení do systému jsou tyto osoby obviněny převážně ze zločinu účasti na organizované zločinecké skupině, případně i v kombinaci se zločinem podplácení," sdělil Svoboda.

Za zapojení do organizované skupiny hrozí dva až deset let odnětí svobody nebo propadnutí majetku, za podplácení rok až šest let vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest.

Vyšetřují dalších 200 lékařů

Jednotliví lékaři prý za přednostní předepisování léků převzali částky od 370 tisíc korun do 2,5 miliónu, čímž spáchali trestný čin přijetí úplatku. V závislosti na výši částek jim hrozí buď až čtyři roky vězení, nebo přísnější sazba tři až deset let. Soud jim také může uložit zákaz činnosti.

„Pro úplnost dodávám, že nadále probíhá vyšetřování týkající se dalších více než dvou stovek lékařů zapojených do tohoto systému," uzavřel státní zástupce.

Podle dřívějších informací médií se korupce týká let 2008 až 2013 a stály za ní dnes již neexistující firmy Interchemia a Genericon. Obvinění lékaři pocházejí z různých částí republiky. U některých dalších lékařů státní zastupitelství podmíněně zastavilo trestní stíhání poté, co poslali peníze na pomoc obětem jiné trestné činnosti.

Tuto možnost však dostali pouze ti, kteří se přiznali a kteří na úplatcích nevzali více než půl milionu korun. Někteří lékaři se hájili tím, že peníze od distributorů nebyly úplatky, ale odměny například za spolupráci na dotazníkových šetřeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám