Hlavní obsah

Údajně ukradená známka se po letech objevila v Praze, Nizozemec žádá její vrácení

S podnětem k vypátrání a vrácení dvou vzácných poštovních známek se na státní zastupitelství v Praze obrátil nizozemský občan Bram Klein. Jeho otec měl o vzácné známky v hodnotě několika miliónů korun přijít před 26 lety na výstavě v Tokiu. Jedna ze známek se nedávno objevila v nabídce českého aukčního domu. O případu ve čtvrtek informovala Česká televize (ČT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na výstavě v Japonsku v roce 1991 měl Kleinův otec přijít o dvě československé známky z meziválečného období: čtyřkorunovou na žilkovaném papíře a chybotisk 50 na 50 doplatit. První z těchto známek se nedávno objevila v nabídce pražského aukčního domu. Do aukce ji podle televize dal známý sběratel. Poté co vyšlo najevo, že známka může být kradená, aukční dům ji z nabídky stáhl.

Český sběratel se tokijské výstavy v roce 1991 zúčastnil. Tvrdí, že známku od Kleina koupil, respektive ji s doplatkem vyměnil za jinou. Kleinův syn ale ČT řekl, že jeho otec sběratele považoval za toho, kdo známku odcizil.

Kromě čtyřkorunové známky se podle televize na trhu zřejmě objevila i druhá ze zmizelých filatelistických zajímavostí, chybotisk 50 na 50 doplatit. Jeho anonymní držitel ale na schůzku s kupcem nepřišel, uvedla ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám