Hlavní obsah

Exstarostu Oloví soud definitivně zprostil obžaloby z korupce

Praha

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zprostil viny bývalého starostu Oloví na Sokolovsku Miroslava Filandra, který spolu s dalšími dvěma muži čelil obžalobě z korupce. Odvolací senát potvrdil rozsudek plzeňského krajského soudu, podle kterého se neprokázalo, že se skutek stal. Obžalovaní vinu od začátku odmítali. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby bývalý starosta od září 2011 do března 2012 prostřednictvím Vladimíra Šmídla požádal o dva milióny korun jednatele firmy Toužimská stavební společnost. Následně podle žalobce chtěl po jednateli sám osm miliónů korun. Údajně slíbil, že spolu se šéfem bytové organizace Radkem Jelínkem zařídí firmě vítězství v soutěži na revitalizaci sídliště v Oloví.

Cena zakázky měla být kolem 40 miliónů korun. Firma ale nezvítězila a následně skončila v likvidaci.

Jelínek a Šmídl byli dalšími souzenými, i ty dnes soud obžaloby zprostil. Vlastimil Strýček, jednatel společnosti, která nakonec zakázku dostala, byl osvobozen již dříve.

Další dokazování soud odmítl

Státní zástupce ve čtvrtek v odvolání žádal, aby se případ vrátil zpět ke krajskému soudu. Ten podle něj dostatečně nevyslechl některé svědky. Žalobce poukázal na to, že by soud prvního stupně měl hodnotit důkazy, v jeho rozsudku ale prý žádné „přesvědčivé hodnocení” není.

„Byly provedeny všechny dostupné důkazy, další doplnění dokazování nepřichází v úvahu,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu, proč odvolání státního zástupce zamítl. Filandrovi, Jelínkovi a Šmídlovi hrozilo za přijetí úplatku až 12 let vězení, Strýčkovi za podplácení až šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám