Hlavní obsah

Na internetu si ženy radí, jak obvinit manžely ze sexuálních útoků na děti

Právo, Petr Kozelka

Při rozvodech a tahanicích o děti často jedna ze stran sporu sáhne k podpásovým úderům. Jednou ze „zbraní“ manželek je obvinění manžela ze sexuálního zneužívání dětí. Policisté a státní zastupitelství v posledních měsících evidují výrazný nárůst těchto případů. Na internetu jsou dokonce i skupiny, kde si ženy navzájem radí, jak obvinění vykonstruovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dalo by se říci, že v poslední době jsme takovými případy doslova zavaleni. Z povahy věci samozřejmě nejde brát žádné z obvinění na lehkou váhu, takže ke všem je potřeba přistupovat zodpovědně. Drtivá většina podobných udání se však následně ukáže jako nepravdivá, prošetřování akorát zabírá kapacitu policii i státnímu zastupitelství,“ řekl Právu zdroj ze státního zastupitelství.

V uzavřených skupinách si radí, jak věrohodně lhát

Při prověřování případů státní zástupci narazili dokonce na uzavřené skupiny na internetu, kde si ženy radily, kterak obvinění vykonstruovat tak, aby bylo co nejvíce věrohodné.

„U mnoha případů je to skutečně jako přes kopírák. Ženy nejdou hned na policii, ale začnou obcházet nejrůznější neziskové organizace a tam to začnou probírat. Jejich pracovníci poté potvrdí, že sexuální zneužívání nelze potvrdit, ale ani vyloučit,“ popsal zdroj.

Poté následuje výprava na Orgán sociálně-právní ochrany dítěte (OSPOD). „Tam většinou žena dostane doporučení, aby podala na soud návrh na předběžné opatření na zákaz nebo výrazné omezení styku dítěte s otcem. Ještě před několika měsíci se stávalo, že soudy na takový návrh automaticky přistupovaly, poté co se takové případy začaly množit, už jsou ale obezřetnější a rozhodují alespoň o asistovaných setkáváních otce s dítětem,“ vysvětlil zdroj.

Pokud totiž dříve soudy styk dítěte s rodičem zcela zakázaly, mohlo dojít k tomu, že se tak dítěti otec odcizil. Vyšetřování totiž často trvá mnoho měsíců a většinou pak matky dostávaly děti u soudu do výhradní péče s minimálním časem určeným pro otce.

Tvrdý postih

„Cesta z toho je jednoduchá, matky musí být tvrději postihovány za křivé obvinění. Jinak to budou stále zkoušet a problému se nezbavíme,“ dodal zdroj s tím, že je potřeba tlačit na důslednost státních zástupců a policistů, aby podobné případy neodkládali.

Že podobné případy nejsou výjimkou, upozornilo Právo před několika týdny, kdy přineslo příběh muže, kterého manželka při rozvodu obvinila také ze sexuálního zneužívání dítěte. Policisté si nechali zpracovat znalecký posudek, podle kterého žena mluvila naprostou pravdu.

Jenže vyšetřovatelům se důkazy zdály natolik chatrné a v rozporu s posudkem, že si nechali zadat nové zkoumání. Na jeho základě byl muž očištěn a naopak matka má nyní opletačky se zákonem kvůli křivému obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám