Hlavní obsah

Viník výbuchu v turnovské továrně stíhán nebude, je mrtvý

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnov

Policie odložila případ prosincového výbuchu a následného požáru v turnovské továrně Agba. Viník, který podle policie neodborně manipuloval s čističem brzd, na těžká zranění zemřel, a proto ho není možné stíhat. Požár způsobil škodu za 40 miliónů korun. Policisté jej šetřili jako obecné ohrožení z nedbalosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch a požár v TurnověVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Ze závěrů vyšetřování je patrné, že k výbuchu a následnému požáru v objektu firmy AGBA došlo po neodborné manipulaci s chemickou látkou, konkrétně čističem brzd, kdy došlo k jejímu masivnímu úniku,“ upřesnila mluvčí policie Vlasta Suchánková s tím, že následkem toho došlo k chemické reakci.

Směs vyteklá do prostor objektu se spolu se vzduchem stala výbušnou a následně byl, zřejmě výbojem elektrického zařízení, iniciován výbuch a požár. Během něho zemřela jedna ze zaměstnankyň a téhož dne i 60letý muž, který byl původně s popáleninami na 60 procenta těla převezen do nemocnice. Další dvě osoby utrpěly těžká zranění.

Jednání o škodách

Policejní komisař případ odložil, neboť osoba, která by nesla trestněprávní odpovědnost, zemřela, a není možné proti ní vést trestní řízení.

Foto: Novinky

Hasiči pří zásahu a areálu objektu

Provoz v továrně, zabývající se výrobou autolékárniček do, autokosmetiky a dalších doplňků do vozidel, se podařilo obnovit krátce po neštěstí, neboť ničivý požár postihl nevýrobní část areálu. Dokoupit se musely pouze shořelé zásoby.

„Od počátku také jednáme s pojišťovnou, ale zde věc ještě uzavřena není. Další postup se proto bude odvíjet až podle toho, jak jednání s pojišťovnou skončí. Zničená část chemie se ale obnovovat nebude. V současné době je tento prostor zplanýrovaný, ale zda a v jakém rozsahu by se zde opět stavělo, není rozhodnuto,“ řekl Právu společník firmy Jan Holas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám