Hlavní obsah

Rath zamíří k odvolacímu soudu na konci října

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze nařídil na 31. října termín projednání odvolání exposlance ČSSD Davida Ratha proti rozsudku Krajského soudu v Praze, který ho poslal loni v červenci na 8,5 roku do vězení za korupci. Deníku Právo to v pátek sdělil mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath u soudu

Článek

Startovat se bude v devět ráno v hlavní porotní síni. Případ má na stole soudce Pavel Zelenka, který několik měsíců pročítal obsáhlý spis. "Jednání je nařízeno po několika dnech na 14 dní," dodal Fořt.

Někdejší hejtman Středočeského kraje, nyní lékař v Hostivicích, poslal vrchnímu soudu v květnu podrobné odvolání, o kterém informovalo Právo. Jeho případ je prý nutné projednat znovu kvůli údajným chybám policie a soudů. Rathova obhajoba napadá všechny fáze případu.

Kauza se týká údajné korupce při veřejných zakázkách financovaných z Evropské unie. Jsou mezi nimi stavební zakázky a modernizace krajských nemocnic. Rath údajně vzal úplatek 16 miliónů korun, dalších šest z celkově slíbených 22 už podle soudu nestihl.

Policie tehdejšího politika zadržela v květnu 2012 s pověstnou krabicí na víno, ve které ale nebyl alkohol, nýbrž bankovky.

Kauza je rozdělená do dvou částí

Podle žalobce spočívala Rathova role v tom, že coby hejtman schvaloval, jaké materiály k zakázkám se předloží radě kraje. Vedle Ratha je obžalovaná také podnikatelka Lucia Novanská, která se odvolala proti pětiletému trestu za manipulace s tendry.

Případ Ratha a Novanské vyloučil soudce Krajského soudu Robert Pacovský k samostatnému projednání loni z původně jedenáctičlenné skupiny. Důvodem bylo urychlení zdlouhavého procesu. Novanská měnila advokáty, Rath měl prý zdravotní problémy, ale trval na své přítomnosti u soudu, který tak nemohl pokračovat.

Mezi zbylými obžalovanými jsou zejména podnikatelé, jako organizátory ale soud označil bývalého poslance a náměstka nemocnic Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu (dříve Pancovou), která šéfovala špitálu v Kladně. V této skupině padly loni v dubnu tresty až 7,5 roku vězení, obžalovaní se rovněž odvolali.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

U Krajského soudu v Praze pokračoval proces s exhejtmanem Davidem Rathem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám