Hlavní obsah

Soud řeší případ invalidního důchodce, který měl zneužít nezletilé vnučky

Právo, Petr Marek
Olomouc

Kauzu šestašedesátiletého invalidního důchodce, který čelí obžalobě ze znásilnění svých dvou nezletilých vnuček, začal ve čtvrtek rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Muži za znásilnění a soulož mezi příbuznými hrozí až 12 let za mřížemi. Kvůli neúčasti jednoho ze svědků musel soud jednání odročit.

Foto: Petr Marek, Právo

Invalida obžalovaný ze zneužití vnuček před olomouckým krajským soudem.

Článek

Invalida měl podle žalobkyně starší z vnuček, tehdy třináctiletou, znásilnit celkem třikrát, a to od léta 2012 do 12. prosince 2013 v rodinném domě, kde bydleli. U mladší, čtyřleté, se o to měl pokusit loni 18. června. Starší ho však vyrušila.

„Dívku hodil na postel, svlékl se a vykonal na ní pohlavní styk. To, ač ho kopala a odstrkovala,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že děvče od té doby trpí traumatickou sexualizací.

„Má pocity strachu, ponížení, bezmocnosti a není schopna navazovat vztahy s vrstevníky,“ uvedla žalobkyně.

Přiznal jedno znásilnění 

Vše podle ní „prasklo“ loni, když se na zahradě pokusil znásilnit mladší vnučku. „Stáhl jí legíny, spodní kalhotky a snažil se na ní pohlavně uspokojit. Dívenka křičela, ať svého jednání nechá. Přišla starší vnučka a stalo se tak,“ uvedla státní zástupkyně.

Muž však přiznal pouze jedno znásilnění starší dívky. U KS ovšem nevypovídal. Své jednání popsal jen v přípravném řízení.

„Stalo se to jednou. Dostal jsem důchod a ona za mnou přišla, že mi dá, když jí dám peníze a cigarety. Po všem jsem jí pak strčil dvě stovky. Nevystříkal jsem se však do ní,“ řekl důchodce policistům.

Promluvila až po třech letech 

S mladší vnučkou prý nic neměl. „Ze stromu, kam jsem vylezl, jsem na ni házel třešně a klacíky. Pak jsem seskočil dolů. Ona si sama stáhla kalhotky i kalhoty, sedla si na mě, ale k ničemu nedošlo. Měl jsem na sobě kraťasy, trenky a tepláky. Jen jsme se kutáleli po seně. Já si tak s dětmi rád hraji. Najednou přišla starší vnučka, začala po mě házet kamením a udeřila mě klackem. Nevím, co ji to popadlo,“ vypověděl dále vyšetřovatelům.

Podle obhájce obžalovaného celé obvinění stojí jen na výpovědi starší vnučky. Podle odborníků by však nebylo dobré, aby předstoupila před soud.

„Je to závažné obvinění, nikomu ale nic neřekla, začala o tom mluvit až po třech letech. Nechť soud zváží, zda čtení její výpovědi bude dostatečné,“ prohlásil advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám