Hlavní obsah

V kauze ukradeného obrazu malířky Toyen padly podmínky

Benešov
Aktualizováno

Okresní soud v Benešově v pondělí uložil dvouleté podmíněné tresty v kauze kradeného obrazu Severní krajina malířky Toyen. Souhlasil tak s obžalobou, podle které se poslední držitel díla Josef Běhunčík a dva prostředníci Pavel Filip a Patrik Šimon pokusili o legalizaci výnosů z trestné činnosti. Původním majitelům nabízeli kolem dvou miliónů korun za to, že vymažou plátno z registru kradených děl.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Obraz Severní krajina od Toyen

Článek

Všichni tři od počátku odmítají vinu, že se na zastírání a utajování původu díla podíleli a tvrdí, že o dřívější krádeži obrazu z domu původní majitelky Mlady Filípkové nic netušili. Vyhlášení rozsudku se zúčastnil jen Patrik Šimon, ostatní se omluvili. Rozsudek není pravomocný.

Obraz byl ukraden už v roce 1992 z domu na Benešovsku dvěma zloději. Ti dílo hned poslali dál dalším zájemcům. Později byli dopadeni a potrestáni, ale o osudu obrazu se dlouho nic nevědělo. Objevil se až po několika letech, kdy ho koupil od slovenského překupníka galerista z Prahy. Právě od něj pak dílo koupil Běhunčík. Ten původně žil v Praze, kde měl obraz vystavený, pak se ale rozhodl přestěhovat na Kypr.

V souvislosti se stěhováním chtěl v roce 2007 obraz prodat. Pověřil Pavla Filipa a Patrika Šimona, aby sehnali kupce a také, aby zajistili od původní majitelky Filípkové, že nebude zpochybňovat Běhunčíka jako majitele. Dílo měl více než 13 let a domníval se, že jej mohl legálně vydržet. Obraz se tím mohl dostat z policejního registru ukradených děl. „Pokus o legální vydržení u soudu neobstál,“ zmínila soudkyně Ivana Doubková.

Majitelce nabízeli dva milióny

Obraz nakonec chtěl koupit samotný Patrik Šimon, už na něj měl sehnané peníze, ale prý až teprve v tu chvíli zjistil, že je dílo kradené. Za to, že nebude Mlada Filípková zpochybňovat vlastnictví, nabízeli s Pavlem Filipem morální dohodu s odškodněním ve výši dva milióny korun. Částku pak snížili na 1,8 miliónu korun, cena díla však tehdy byla odhadována na pět miliónů. Jednali údajně za Běhunčíka, ale jeho jméno odmítli Filípkové sdělit, stejně jako odmítali říci, kde obraz je a nechtěli jí ho vůbec ukázat.

O plánované schůzce ale Filípková řekla policii, a ta vše monitorovala a nahrála záznam z jednání, což posloužilo jako důkaz proti obviněným.

Obraz Severní krajina z roku 1931 od malířky Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, je nyní v depozitu Národní galerie. Odhadovaná hodnota díla je nyní sedm až osm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám