Hlavní obsah

Úmrtí pacientů z rumburské nemocnice lze vysvětlit jako přirozená, tvrdí znalec

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Úmrtí údajných obětí zdravotní sestry Věry Marešové z Lužické nemocnice v Rumburku byla očekávaná a odpovídala jejich vážnému zdravotnímu stavu, řekl v úterý u Krajského soudu v Ústí nad Labem znalec obhajoby Zdeněk Šňupárek. Všechna úmrtí lze podle něj vysvětlit přirozeně.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná Věra Marešová u soudu

Článek

Znalci obžaloby ale již v srpnu před soudem tvrdili, že za smrtí pacientů stála vysoká dávka draslíku. Kvůli rozporům ve vyjádření znalců nechá soud zpracovat revizní posudek.

Nejvíce času zabraly u soudu výpovědi znalců i svědků, které se týkaly úmrtí poslední údajné oběti. Ta zemřela v nemocnici loni v červnu. Poté upozornil na nesrovnalosti lékař Petr Vondráček a případem se začala zabývat policie. Těžce nemocné seniorce selhávala játra i ledviny. „Zdravotní stav byl v tuto chvíli neřešitelný. Úmrtí bylo očekáváné,“ řekl znalec Zdeněk Šňupárek.

Lékař Vondráček nechal mrtvé odebrat krev, výsledek ukázal 10,8 milimolu draslíku na litr, což je smrtelná dávka. Podle Šňupárka by v případě přímého podání draslíku do žíly byla hodnota mnohem vyšší. „Hodnota by byla dvacetinásobně vyšší,“ uvedl.

Podání draslíku by se poznalo na EKG

Hladina draslíku prý stoupala po celý den, protože pacientka dostávala celý den infúze s draslíkem. „Léky, které dostávala od rána, nakumulovaly v těle větší množství draslíku, který nebylo tělo schopno spotřebovat ani vyloučit,“ řekl Šňupárek s tím, že byl i velký rozdíl mezi příjmem a výdejem tekutin.

Šňupárek odmítl, že by seniorka zemřela po podání vysoké dávky draslíku přímo do žíly. „Na křivkách EKG je už zhruba 20 minut před smrtí vidět, že srdce selhává. Pokud by bylo podáno kalium přímo do kanyly, do minuty by se srdce zastavilo,“ uvedl.

Další údajně zavraždění pacienti byli do nemocnice přivezeni ve velmi vážném stavu a zemřeli po několika hodinách nebo desítkách hodin. Také u nich znalec vyloučil podání draslíku.

Znalci obžaloby Radek Matlach a Jiří Závodský v srpnu u soudu řekli, že šest pacientů zemřelo velmi pravděpodobně po podání vysoké dávky draslíku. V případě poslední pacientky z loňského června podle Matlacha neexistuje jiné vysvětlení pro náhlé selhání srdce a smrt.

Případ bývalé sestry Věry Marešové projednává soud od června letošního roku. Podle obžaloby měla zavraždit šest lidí právě podáním vysoké dávky draslíku. Důvodem mělo být usnadnění práce, to ale psycholožka zpracovávající posudek na Marešovou zpochybnila. Marešové hrozí až doživotní vězení, vraždy popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám