Hlavní obsah

Nalákají lidi na půjčky, ale jen inkasují poplatky

Právo, Jindřich Ginter

Mnozí Češi si stále jako ovce nabíhají na průhledné triky s půjčkami. Jen slepě věří tomu, co vidí na stránkách s nabídkou, a nechají se vodit za nos. Neověří si reference na nebankovní společnost, zaplatí mnohatisícové poplatky či dvě tři splátky předem, i když mají hluboko do kapsy. A žádnou půjčku už neobdrží. Firmy jsou následně nekontaktní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navzdory tomu, že i na stránkách policie se hojně popisují tyto principiálně totožné případy, tak napálených přibývá. Například před rokem rozjela nabídky „nejvýhodnějších půjček před výplatou“ pražská CM Company.

„Potřebovala jsem sto tisíc. Na jejich stránkách jsem vyplnila formulář s žádostí. Následně mne telefonicky kontaktovali. Druhý den mi řekli, že kritéria splňuji. Požádali o uhrazení zálohy na provizi zprostředkovatele ve výši 6200 korun, prý abych nemusela ručit domem,“ vzpomíná paní Lída z Olomouce.

Po ujišťování, že se jedná o běžnou praxi, zálohu zaplatila a podepsala smlouvu o zprostředkování, která jí po zaplacení zálohy byla zaslána. Následně však již od společnosti neobdržela žádné další informace ani půjčku samotnou. Jen se dočkala vytáček.

Sliby, ujišťování, vytáčky a mlčení

Nejprve prý nedodala správné dokumenty, poté u ní měly být dodatečně zjištěny jiné zpožděné platby. Požadovala tedy vrátit provizi. Společnost s ní přestala komunikovat.

Na internetových fórech o podnikání se to totožnými zkušenostmi lidí se zmíněnou firmou jen hemží.

Slyšeli jen sliby, ujišťování, pak výmluvy, vytáčky, pohádky a nakonec „volaný účastník je nedostupný“.

„Paní Lída má nárok na vrácení zaplacené zálohy, neboť ze strany zprostředkovatele nedošlo k žádné činnosti. Firma si zálohu nemůže svévolně ponechat,“ řekl Právu právník Petr Novák z projektu Vaše nároky.cz.

Bez kontaktu

Pokud se spojí více poškozených, je pravděpodobné, že věc předá policii pro podezření na podvod. Pro policii by to rozhodně nebylo nic nového, takto poškozených v jiných, obdobných případech už vyslýchala během posledních let stovky.

Právu se nepodařilo firmu kontaktovat, aby se k věci mohla vyjádřit. Na stránkách je sice rubrika „kontakty“, ale na firmu zde žádné telefonické ani e-mailové spojení není.

Zkusili jsme volat na mobil, který uvádějí poškození, že jim z nich bylo firmou voláno, ale je nedostupný.

Pozor na osobní údaje

Společnost CM Company, s. r. o., byla založena před rokem v Praze. V popisu činnosti má uvedeno „pronájem a správa nemovitostí“. Současným jednatelem je Jiří Ch. s bydlištěm v pražských Hájích a majitelem je akciová společnost R. Holding, u níž je coby akcionář uváděn Marcel H. z pražského Starého Města. Holding má podíl ve třech desítkách firem.

Z případu každopádně vyplývá značná naivita některých lidí. CM Company na svých stránkách u žádosti o půjčku žádá napsat rodné číslo a číslo občanského průkazu. Jinak zde ale žádný kontakt není. Vše jen na dálku přes web a sociální síť.

Uvádět někam klíčové osobní údaje, aniž člověk tuší, kdo sedí na druhé straně a kam vlastně osobní data padají, by už samo o sobě mělo zájemce o půjčku přibrzdit. A když se pak člověk podívá na reference na internetu, měl by mít jasno. Jenže lidé věří pohádkářům.

Policie: Lidé bývají neuvěřitelně naivní

Například před třemi lety vyšla jistá čtyřicetiletá podvodnice z Opavska z vězení, kde si odpykala trest za sérii podvodů, při nichž lidem slibovala půjčky, za které požadovala zaplacení poplatků, i když žádné půjčky doopravdy neposkytovala. Už letos v březnu ji ale pro to samé zadrželi v Uherském Ostrohu znovu. Z lidí vylákala dalších čtvrt miliónu.

„Na internetu zveřejňovala inzeráty nabízející poskytnutí půjčky nebo reagovala na uveřejněné inzeráty na různých internetových portálech. Lidé, kteří se chytili a chtěli půjčku získat, jednali až neuvěřitelně naivně,“ vzpomíná Aleš Mergental z policejního ředitelství Zlínského kraje.

Rodím, vymýšlela si

Z jedné podvedené ženy tahala peníze i pohrůžkami exekucí, sehrála dokonalé právnické divadlo.

„Podvodnice začala poškozenou krmit pohádkou o tom, že jí peníze přiveze osobně. Podmínkou byla úhrada cestovních nákladů, a tak bláhová žena poslala další tisíce korun a čekala na příjezd ženy s půjčkou.

Jako vysvětlení, že onoho dne nikdo nepřijel, se jí dostala informace od ‚kolegy právníka‘ o tom, že žena vezoucí peníze je těhotná a na cestě začala krvácet, a proto musela jet do nemocnice. To už se čtyřicátnice odhodlala a šla na policii vše oznámit. Celkově totiž podvodnici poslala 56 tisíc korun,“ uzavřel Mergental.

Podvodnici hrozí dalších pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám