Hlavní obsah

Gang cizinců vybírá v ulicích peníze pro falešnou sbírku neslyšících

Novinky, Ondřej Kořínek

Skupinka cizinců vybírá peníze od důvěřivých lidí, kteří chtějí přispět na konto organizace neslyšících, na Andělu, náměstí Míru a dalších frekventovaných místech Prahy. Podvodníky potkali však i v Brně, Ostravě nebo v Kolíně. Všimla si jich neslyšící, která na ně znakovala. To totiž oni neuměli.

Foto: asnep

Formulář, který podvodníci používají.

Článek

Skupina, která na mnoha místech v ČR vybírá peníze pod rouškou organizace neslyšících a EU, už obrala desítky, možná stovky lidí. Podvodníky je těžké dopadnout, a tak největší obranou je vlastní obezřetnost. Ředitelka asociace neslyšících Marie Doležalová již podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Na autobusovém nádraží Na Knížecí mě oslovila holka se zlatým zubem. Gestikulovala na mě. Když jsem na ni začala znakovat, tak pořád něco gestikulovala. Na sto procent to nebyla neslyšící. Několikrát jsem ji poprosila o kartičku či papír, kde má registraci. Stále jen gestikulovala. Tak jsem si ten papír vyfotila a hned nato někam utekla,“ uvedla jedna z žen, která se s podvodníky setkala v Praze.

Podle ředitelky asociace neslyšících Marie Doležalové jde o skupinu cizinců, která se například v Praze objevuje na frekventovaných místech, jako je Anděl, náměstí Míru, Černý most nebo centrum. Není to ovšem jen Praha, v dubnu stejné případy řešila policie v Brně. [celá zpráva]

Další lidé se s nimi setkali v Ostravě či Kolíně.

Pokud je uvidíte, jak vybírají peníze, či vás zastaví s prosbou o peníze na tuto sbírku, volejte 158.
ředitelka asociace neslyšících

Scénář je vždy podobný. Pohybují se ve dvojících se složkou a formulářem pod hlavičkou EU a Handicap International (evropská organizace neslyšících). Certifikát hlásá, že je sbírka pro regionální neslyšící, tělesně postižené a pro chudé lidi, pro které chtějí zřídit mezinárodní centrum. Podvodníci s sebou většinou nemají žádnou kasičku, do které by lidé peníze mohli házet. Bankovky jdou rovnou do kapsy výběrčích. „Už to by mělo přispívající varovat, že není něco v pořádku,“ doplnila Doležalová.

Pokuta 15 tisíc 

Že jde o podvod, potvrdila Novinkám i mluvčí magistrátu Petra Hrubá. „Handicap International dosud neoznamoval magistrátu konání veřejné sbírky. Skutečnost, že právnické osoby konají veřejnou sbírku bez oznámení, nelze ovlivnit – pouze po zjištění takového konání je zahájeno správní řízení a následně jsou případně uloženy sankce,“ konstatovala Hrubá.

Foto: asnep

Sankce pro právnickou osobu mohou dosáhnout až k půl miliónu korun. Taková pokuta ale falešným výběrčím nehrozí, protože na ně se vztahuje přestupkový zákon, podle kterého jim lze na místě uložit až patnáctitisícovou pokutu.

„Jestliže dotyčný nemá na zaplacení ihned, může dostat složenku nebo se přestupek předá správnímu orgánu. Pokud podezřelý vybere více jak 5000, může jít o podvod, za který mu hrozí až dva roky, v případě, že pachatel spáchá trestný čin podvodu jako člen organizované skupiny, až osm let vězení,“ řekla Novinkám mluvčí policejního prezidia Petra Strašilová.

Případy už policie řeší 

Že je sbírka přinejmenším podezřelá, zjistíte, pokud vám dotyčný nechce ukázat osvědčení o nahlášení. Peníze navíc mohou vybírat jen právnické osoby nebo lidé pro ně pracující.

Pachatele je přesto těžké dopadnout. „Pokud je uvidíte, jak vybírají peníze, či vás zastaví s prosbou o peníze na tuto sbírku, volejte 158. Potřebujeme, aby policie měla co nejvíce hlášení, aby mohla zakročit výrazněji než doposud,“ vysvětlila ředitelka, která ve středu podala trestní oznámení na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

„Podnět ke sbírkám jsme obdrželi od policejního prezidia, protože paní ředitelka ho tam podala, jelikož sbírky mají probíhat v celé ČR. Za Prahu mohu říci, že policisté se jim zabývají a byli o sbírkách informováni a instruováni,“ uzavřela mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám