Hlavní obsah

Polský gang kradl milióny přes falešný e-mail České pošty, u soudu skončili jen pěšáci

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Jen malé ryby skončily před soudem v případu falešných emailů České pošty, za kterým podle všeho stojí polský gang podvodníků. Ti se pod zástěrkou elektronické zprávy o zásilce nabourali do internetového bankovnictví několika firem a vysáli jim milióny z účtů. Před Okresním soudem Plzeň-jih stanuli ve čtvrtek dva pěšáci, kteří ukradené peníze vybírali z účtů. Ti tvrdí, že jejich kroky řídil po telefonu neznámý člověk.

Foto: Patrik Biskup, Právo

K soudu ve čtvrtek dorazil pouze Damian Michal Surowiec.

Článek

Systém fungoval tak, že si podvodníci vytipovali společnosti, které mají větší pohyb peněz na účtech. Poslali jim e-mail s hlavičkou České pošty upozorňující na nedoručení zásilky. Po kliknutí na odkaz ve zprávě se skrytě nahrál do počítače nelegální program, pomocí něhož se zločinci dostali k údajům potřebným pro prolomení bezpečnostního systému internetového bankovnictví. Pak už jen peníze poslali na k tomuto účelu zřízené účty a obratem je vybrali.

A právě obvinění Damian Michal Surowiec (24) a Darius Szymon Tetela (48) si podle obžaloby založili v Česku účty, kam mířily ukradené milióny. Státní zástupce Oliver Pec zmiňuje téměř dvacet případů nelegálního převodu peněz.

Ne všechny peníze ale cizinci stačili vybrat, policisté podezřelá konta nechali zablokovat. Oba cizince žalobce viní z trestného činu podílnictví.

Obžalovaní dostávali provize  

„Zřídili si bankovní účty, aby na sebe převedli a vybrali peněžní prostředky získané trestnou činností dosud neznámého pachatele,“ uvedl státní zástupce.

Podle něho v Česku byly pro účely obdobně zcizených peněz zakládány u různých bank účty, na které pak neznámí pachatelé neoprávněně přeposílali finanční prostředky různých poškozených společností v řádu miliónů korun.

Přišel e-mail, že se poště nepodařilo doručit do firmy balík. Bylo to divné, protože pošťáka, který k nám jezdí, známe.
ředitel poškozené společnosti

„Ten, kdo mi volal telefonem, mi řekl, že mám vzít Tetelu do Čech. Zařizovali jsme tady bankovní konta. Pak jsme se vrátili do Polska a tomu člověku, který mi telefonoval, jsem řekl čísla účtů. Za nějakou dobu mi volal, že mám jet zase do Čech, že na ta konta přišly peníze, a já je měl vyzvednout,“ uvedl u soudu Surowiec.

„Kývl jsem, neboť moje rodina se dostala do finančních problémů a já z toho měl určitou provizi. Původ těch peněz jsem neznal,“ řekl u výslechu.

Na seznamu poškozených je například firma Urban Technik, s. r. o. Z jejího účtu podvodníci převedli přes půl miliónu korun.

„Přišel e-mail, že se poště nepodařilo doručit do firmy balík. Bylo to divné, protože pošťáka, který k nám jezdí, známe. Nicméně administrativní pracovnice zprávu rozklepla, aby zjistila, o co jde. Za šest dní nato nám někdo převedl z účtu peníze,“ řekl Právu ředitel společnosti Jan Urban.

Šťastná esemeska

Štěstí podle něho bylo, že z klientského servisu banky přišla po této transakci na telefon účetní esemeska v angličtině o pohybu peněz na účtu. „To jí bylo divné. Podívala se on-line na účet a zjistila, že před čtvrt hodinou odešly dvě platby na účty u ČSOB. Hned jsme to řešili a policie nakonec účty zmrazila,“ dodal Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám