Hlavní obsah

V sušické nemocnici zkazili operaci a pak si pacienta nevšímali. Za jeho smrt zaplatí

Právo, Patrik Biskup

Před pěti lety nastoupil Bohuslav Pompl na plánovanou operaci kýly do nemocnice v Sušici. Den po zákroku čtyřiasedmdesátiletý pacient zemřel. Podle klatovského soudce Luboše Korandy se tak stalo v důsledku jak pochybení při samotné operaci, tak zanedbáním následné péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Špitál za to musí zaplatit pozůstalým odškodnění ve výši téměř tři čtvrtě miliónu korun. Rozsudek je pravomocný, nemocnice s odvoláním u Krajského soudu v Plzni neuspěla.

Při zákroku se tehdy chirurg rozhodl nad rámec odstranění kýly vyoperovat pacientovi ještě slepé střevo. Přitom ale nevědomky poškodil cévu, ze které pak muž krvácel do dutiny břišní, což vedlo k jeho smrti.

Neodhalili včas  vnitřní krvácení

Soud viní nemocnici z toho, že mohla ještě Pompla zachránit, kdyby zajistila dostatečnou pooperační péči, a tím odhalila včas vnitřní krvácení. Chybu udělal operatér při odstranění přívěsku slepého střeva, tedy nadbytečným zákrokem. Ten nebyl podle názoru soudu nutný k ochraně zdraví či života pacienta.

„Toto pochybení vedlo k dlouhotrvajícímu krvácení do dutiny břišní, kolapsu a úmrtí pacienta. Pooperační komplikace mohly být včas rozpoznány a pacientův život zachráněn, kdyby lékaři důsledněji sledovali jeho zdravotní stav, což bylo v technických i personálních možnostech nemocnice,“ konstatoval soudce Koranda.

Neodborná péče o pacienta

Pooperační péči o Pompla označil za laxní a neodbornou, vykazující závažné nedostatky. Upozornil, že nikdo u něj nekontroloval základní životní funkce, a to včetně příjmu a výdeje tekutin nebo tělesnou teplotu.

„Smrt pacienta je přímým důsledkem řetězce pochybení ze strany lékařského personálu nemocnice,“ uvedl.

Advokát pozůstalých Mário Švehelka je s verdiktem soudu spokojen. „Provedl poctivé a důkladné dokazování a rozsudek tomu také odpovídá. Dal nám nakonec za pravdu, že úmrtí pana Pompla bylo v příčinné souvislosti s jednáním lékařů jak při operaci, tak především při následné pooperační léčbě,“ prohlásil.

Nemocnice zvažuje dovolání

Právník nemocnice argumentoval tím, že Pompl si vnitřní zranění přivodil sám, když po operaci vstal bez svolení lékaře z lůžka. Tuto obhajobu ale jednoznačně vyvrátil soudní znalec. V reakci na rozsudek ředitel nemocnice Vladimír Sloup Právu řekl, že ještě zvažuje mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

„Jestli jsou pro to podmínky, posuzuje nyní náš právník,“ dodal Sloup, který v době smrti pacienta ještě nebyl ve funkci. Sušická nemocnice funguje jako obecně prospěšná společnost, jejím zakladatelem je město. Případem se zabývala i policie. Odložila jej s tím, že za smrt pacienta není nikdo trestně odpovědný.

Reklama

Výběr článků

Načítám