Hlavní obsah

Seniorka řekla zloději: Tomáši, a podepsala si tak rozsudek smrti. Muž stanul před soudem

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Statisícové dluhy dohnaly nezaměstnaného Tomáše Klemšu (31) z Březové nad Svitavou k rozhodnutí obstarat si peníze krádeží. Jako snadná oběť mu přišla žena ze sousedství. Pětaosmdesátiletá žena ho však v době, kdy vnikl do jejího rodinného domu, poznala. To ho vyprovokovalo k tomu, že ji uškrtil. Z vraždy se od středy zpovídá u Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Tomáš Klemša vraždil kvůli penězům.

Článek

Podle obžaloby přišel Klemša loni 25. září po desáté hodině dopolední do domu poškozené s tím, že tu zaměří kanalizaci. Využil příležitosti a během práce si odjistil zadní dveře na dvorek a zahradu. Právě tudy se po krátké době do domu tajně vrátil. Na chodbě si počkal, až žena vyjde z kuchyně, kam ji zatáhl zpět, zakryl jí ústa a obličej prostěradlem a začal hledat peníze. V sousedním pokoji našel 25 tisíc korun.

Poté, co jej poškozená oslovila Tomáši, vzal ze stolu druhou část ložního povlečení, které přiložil na její krk.
státní zástupkyně

„Nebyl to úmysl paní usmrtit, šlo jen o peníze. Našel jsem je v obálce, ale když jsem odcházel, paní byla při smyslech a poznala mě. V tu chvíli jsem zpanikařil,“ řekl Klemša, který se k činu doznal, pozůstalým se omluvil.

Svého skutku prý lituje. Odmítá však připustit, že chtěl subtilní důchodkyni zabít. Bílé pletené rukavice prý měl na sobě, aby při hledání financí nezanechal otisky prstů.

Dlužil až 300 tisíc 

„Poté, co jej poškozená oslovila Tomáši, vzal ze stolu druhou část ložního povlečení, které přiložil na její krk, poškozenou otočil na břicho, zezadu jí uvázal uzel kolem krku a utáhl,“ uvedla státní žalobkyně Lenka Faltusová.

Mladík podle svých slov dlužil 250 až 300 tisíc korun. Ukradené peníze z části použil na splacení dluhu na nájemném, zbytek chtěl dát vymahačům, které na něho poslali věřitelé. Asi tři sta korun také zaplatil za oběd, na který pozval svou přítelkyni a jejího syna jen krátce po činu.

Proč se k ženě, kterou znal od dětství, choval takto surově, dodnes nechápe ani její syn. I u soudu na něm bylo znát pohnutí a smutek. „Nerozumím tomu motivu. Jak mohl takto napadnout bezbrannou ženu? Překvapilo mě to – maminka by nikomu neublížila, chodila o francouzských holích, sotva chodila,“ řekl během své svědecké výpovědi syn oběti.

Hlavní líčení by mělo skončit ve čtvrtek vynesením rozsudku. Obžalovanému hrozí trest ve výši 15 až 20 let, případně výjimečný trest. „Přál bych si pro sebe spravedlivý trest. Jakou výši, to nechám na vás,“ odpověděl na dotaz předsedy senátu obžalovaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám