Hlavní obsah

Muž vyhrožoval matce a sestře smrtí, synovci ho ubodali

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rodinnou tragédii začal v úterý řešit Krajský soud v Brně. Dva bratry z Pavlova na Břeclavsku viní obžaloba z toho, že 28 ranami ubodali svého strýce, který údajně vyhrožoval zabitím svým příbuzným. Mladíkům nyní hrozí až 18 let.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bratři Foltýnovi, obžalovaní z ubodání strýce, stanuli v úterý před soudem.

Článek

Rodinná tragédie otřásla loni v květnu jihomoravskou vinařskou obcí Pavlov. Ubodaný pětatřicetiletý muž, který si dříve odseděl dva tresty za napadení jiných lidí, měl v obci pověst člověka, který nejde pro ránu daleko. Bydlel v domě se svou matkou, sestrou a jejími dvěma syny ve věku 21 a 26 let. Společné soužití mělo ale podle všeho k idylce daleko.

Osudný den 11. května 2013 se dvorkem domu rozléhal křik strýce, který své matce jako častokrát předtím vyčítal, že při rozdělování majetku odkázala dům dceři a na něj pamatovala jen s vinným sklepem.

Měl jsem strach o život, tak jsem ho bodl. Pak se mi zlomil nůž, proto jsem vytrhl nůž bratrovi a ještě několikrát jsem ho bodnul.
obžalovaný

„Neadresně vyhrožoval zabitím členům rodiny, proto vzali obžalovaní nože, které schovali pod oděv a seběhli do suterénu, kde se potkali se strýcem. Ten se po jednom z nich ohnal a zasáhl ho do ramene, nato bratři vytáhli nože a opakovaně ho bodali do hrudníku a zad s mnohočetným zasažením životně důležitých orgánů. Napadený na místě zemřel,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Mladší muž nevypovídal

Starší z bratrů před soudem nezapíral, že svého strýce zabil. Když slyšel hádku a vyhrožování babičce, zavolal policii. „Pak jsem ale uslyšel, jak babička volá o pomoc, tak jsem řekl bratrovi, že tam jdeme. Pro jistotu jsme si vzali nože, protože byl silnější než my. Strýc po babičce házel věci a já mu řekl, že by jí neměl nic vyčítat, protože za něj zaplatila všechny dluhy. Když to uslyšel, rozběhl se a uhodil mě,“ popsal konflikt mladý muž.

Když podobné situace v minulosti takto eskalovaly, prý se otočil a šel pryč. Tentokrát se ale podle svých slov rozhodl bránit. „Měl jsem strach o život, tak jsem ho bodl. Pak se mi zlomil nůž, proto jsem vytrhl nůž bratrovi a ještě několikrát jsem ho bodnul, dokud nespadl na zem. Pak jsem znova volal policii. Když dojeli, řekl jsem jim, že jsem strýce v sebeobraně asi zabil, ať zavolají záchranku. Moc mě to mrzí, ale v té situaci jsem neměl na výběr,“ dodal mladík.

Mladší z bratrů před soudem nevypovídal, práva nevypovídat využila i babička obou hochů a matka zavražděného muže v jedné osobě.

„Bratr venku vykřikoval, ať vyjdu, že mě zabije, že jsem ho obrala o všechny peníze. Synové pak mě a manžela zamkli v obýváku a šli za ním. Už dřív po mně chtěli, abychom se odstěhovali pryč,“ slzela u soudu matka obžalovaných.

Senát v čele s Alešem Novotným by mohl vynést verdikt do konce měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám