Hlavní obsah

Janouškovo zranění hlavy nemělo na nehodu vliv, řekli znalci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zranění hlavy lobbisty Romana Janouška nemělo na nehodu, kvůli níž teď stojí před soudem, žádný vliv. Řekli to ve středu znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Vypovídali bez účasti veřejnosti a jejich slova tlumočil Janouškův advokát Vít Široký.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

Článek

Janoušek čelí obžalobě z pokusu o vraždu, měl úmyslně přejet ženu, která mu stála před autem a chtěla s ním řešit předchozí dopravní nehodu.

"Znalci se vyjádřili tak, že přestože hematom nalezen byl, tak přes jejich vyšetření mají pocit, že to nemělo vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti," uvedl advokát.

Janouškovu příčetnost znalci zkoumali opakovaně kvůli operaci, kterou podstoupil v únoru letošního roku. Posudek, který psychiatr a psycholog na Janouška zpracovávali, byl totiž vypracován předtím, než se o Janouškově zranění vědělo.

Lékaři lobbistu operovali kvůli krevní sraženině na mozku, kterou měl v hlavě již delší dobu. Janoušek měl po propuštění na lebce přes 50 stehů, podle dřívějšího vyjádření Širokého byl v ohrožení života.

Spekulace o drogách

Soudce Tomáš Kubovec vyšel při výpovědích znalců vstříc Širokého žádosti a vyloučení veřejnosti, protože by mohlo být porušeno lékařské tajemství. Státní zástupkyně Jana Kadeřábková ponechala toto opatření na úvaze senátu.

K vyloučení veřejnosti přitom soudy zpravidla přistupují z důvodu ochrany nezletilých účastníků. Janoušek naopak nehodu zavinil pod vlivem alkoholu, spekulovalo se i o možném zneužití jiných drog.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek (vpravo) u Městského soudu v Praze

Případ Romana Janouška, který je obviněný z pokusu o vraždu, řeší soud od úterý, kdy se dostavil i sám Janoušek. Ten se omluvil sražené ženě a požádal o pokračování hlavního líčení v jeho nepřítomnosti. [celá zpráva]

Svědectví experta Doudy

Kubovcův senát vyloučil veřejnost ve chvíli, kdy jako svědek předstoupil drogový expert a Janouškův přítel Ivan Douda.

„Byl jsem ve vztahu s panem Janouškem i jeho rodinou,“ uvedl Douda ještě před zahájením jeho výslechu. S podnikatelem se zná údajně 18 let, ještě z doby, kdy se účastnil coby odborník na drogovou problematiku přednášek, jež pořádala Janouškova společnost Medea Kultur. Na besedách se podílel i další Janouškův přítel, tehdejší vládní protidrogový koordinátor a pozdější pražský primátor Pavel Bém (ODS).

„Náš vztah byl přátelský, podpůrný, psychologický,“ uvedl Douda s tím, že rozhodně nehodlá prozrazovat nějaké skandální informace. Soud přesto vyhověl obhájci a veřejnost poslal za dveře. A to nejen po dobu Doudovy výpovědi, ale i v průběhu výslechu znalců z oboru psychologie a psychiatrie, kteří Janouška pro účely trestního řízení vyšetřovali.

Výslechy znalců, kteří posuzují podezřelé v trestních věcech, jsou přitom naprosto běžně veřejné.

Trpěl depresemi a byl vystresovaný

Psycholog Douda po neveřejné výpovědi před soudem novinářům řekl, že Janouškovi v posledních čtyřech letech pomáhal jako terapeut. Trpěl prý slabšími depresemi, byl vystresovaný a přepracovaný.

Že by Janoušek bral drogy, prý neví. Označil ho za problémového pijáka alkoholu, který však není závislý, a od nehody, kterou způsobil, se prý snaží hlídat. Omezil prý i jízdy autem.

Posudek: Janoušek závislý není

Ze stručné citace psychologicko-psychiatrického posudku na Janouška, kterou obsahuje obžaloba, vyplývá, že netrpí žádnou duševní chorobou ani poruchou. Má jen některé povahové vlastnosti typu emoční lability nebo narcistických rysů, které však nedosahují intenzity poruchy osobnosti.

„U obviněného byly zjištěny neurotické příznaky typu poruchy přizpůsobení, potíže nejsou závažné,“ cituje z posudku obžaloba, kterou má Právo k dispozici.

Janoušek podle posudku zpracovaného už v přípravném řízení není závislý na alkoholu ani drogách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám